Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 15 mei 2019

Geen spionage: Huawei is bereid ver te gaan voor contracten

De vermoedens rondom de vermeende spionage van Huawei zijn nooit onderbouwd met bewijs. Toch hebben vooral de uitspraken van president Trump impact op het Chinese bedrijf. Sterker nog, Washington heeft andere landen verzocht niet Huawei’s technologie te gebruiken voor 5G-netwerken.

Huawei, 5G en spionage

Dan hebben we het niet over een vriendelijke vraag: de Verenigde Staten wil anders geen gevoelige informatie meer delen met zijn bondgenoten. De druk op Europese landen om Huawei de rug toe te keren is dus groot.

Iets wat de Chinese fabrikant zelf natuurlijk wil voorkomen. Het bedrijf laat weten bereid te zijn contracten te tekenen met overheden waarin zwart op wit wordt beloofd dat de apparatuur van de fabrikant niet gebruikt wordt voor spionage. Geen spionage, geen backdoors.

Met de opkomst van 5G is de keuze voor Huawei of een concurrent nu extra nijpend. Er moeten knopen worden doorgehakt. Dat Huawei op het gebied van dergelijke technologie met afstand koploper is, maakt het er niet makkelijker op.

Politiek

Liang Hua, voorzitter van Huawei, benadrukt dat het bedrijf nooit de intentie had om middenin een politieke storm te belanden: “De cyber security problematiek treft niet één leverancier of een enkel bedrijf, het is een uitdaging die overal voorkomt, een uitdaging waar de hele industrie en eigenlijk de hele wereld mee te maken heeft.”

Toch is Huawei de naam die het meest genoemd wordt, vanwege de vermeende banden met de Chinese overheid. Ook dat spreekt hij tegen: “Ondanks het feit dat Huawei’s hoofdkantoor in China staat, zijn we een bedrijf dat wereldwijd opereert. Waar we wereldwijd actief zijn, doen we er alles aan om te voldoen aan de lokaal geldende wetten en regels in dat land.”

En, niet geheel onbelangrijk: “Er zijn geen Chinese wetten die bedrijven verplichten om informatie van een buitenlandse overheid te verzamelen of achterdeuren voor de overheid te implanteren.”

Liang benadrukt dat het politieke aspect daarom geen rol zou mogen spelen in de beslissing van overheden. In plaats daarvan zou gefocust moeten worden op economische factoren:

“Ik ben van mening dat de beslissing gebaseerd moet zijn op risicobeoordeling en beoordeling van de leveranciersketen, en ook de eisen moet weerspiegelen die Engeland normaliter heeft,” aldus de voorzitter van Huawei. “Cyberbeveiliging is inderdaad een zeer belangrijke factor om te overwegen (…) maar tegelijkertijd moet het een evenwichtige beslissing zijn tussen cyberveiligheid en economische welvaart.”

Maar ja, zolang de Verenigde Staten druk uit blijft oefenen blijft het een complexer plaatje. In de tussentijd gaat de business gewoon door. Huawei heeft meer dan 40 5G-contracten getekend, waaronder 25 in Europa. De grootste potentiële klanten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, blijven voorlopig aarzelen. Één ding is duidelijk: er is bewijs nodig.

?Check ook: Netflix op de E3: worden meer series vertaalt naar games?

Reuters

Reageer op artikel:
Geen spionage: Huawei is bereid ver te gaan voor contracten
Sluiten