Tech 19 feb 2019 Noah Korevaar

‘Huawei probeert continu bedrijfsgeheimen Apple te stelen’

Huawei doet het ontzettend goed in Europa. Hier lijkt de Chinese techgigant weinig last te hebben van de politieke ophef in Amerika. Sterker nog, dit jaar haalt Huawei waarschijnlijk Apple in.

Huawei versus Apple

Althans, in Europa bedoelen we dan. Dat neemt echter niet weg dat de Chinese techgigant nog veel van Apple kan leren. Het bedrijf wordt namelijk ervan beschuldigd van het willen stelen van Apple‘s bedrijfsgeheimen.

En dat blijft niet bij subtiel meekijken. Dat beweert de doorgaans zeer goed ingelichte publicatie The Information. Huawei benadert naar verluidt actief leveranciers van Apple om informatie te stelen. Sterker nog, het bedrijf zou er een compleet proces voor opgezet hebben.

Een betrouwbare bron geeft als voorbeeld de Apple Watch. Huawei maakt zelf ook slimme horloges, maar zou zich ergeren aan een slecht werkende hartslagmeter. Om die technologie te verbeteren, wilde de Chinese techgigant van Apple ‘leren’.

Spionage op schaal

Hoe? Door een leverancier van Apple uit te nodigen voor een gesprek over een eventuele samenwerking. Toen de fabrikant eenmaal rond de tafel zat met Huawei, bleek het Chinese bedrijf enkel naar details over de werking van de hartslagsensor te willen vissen.

Volgens een vertegenwoordiger van die fabrikant bleef Huawei het “wel anderhalf uur lang proberen, op een heel doorzichtige manier, maar we hebben niks losgelaten.”

Het blijft niet bij dit ene geval, want volgens The Information probeert Huawei dit op grote schaal. Zo heeft de Chinese gigant onder andere een oud-medewerker van Apple tijdens een sollicitatiegesprek langdurig ondervraagd hebben over producten die nog uit moeten komen. Ook worden medewerkers binnen het bedrijf actief aangespoord om handelsgeheimen te stelen. Sterker nog, Huawei heeft er zelfs een speciaal anoniem email-adres voor.

De één doet dit af als Amerikaanse propaganda in de handelsoorlog die op dit moment woedt, de ander beweert dat Huawei internationaal gestopt moet worden. Hoe dan ook is het verstandig dit soort verhalen met een korrel zout te nemen. Voor Apple is dit soort spionage echter dagelijkse kost, zoals je hier kunt lezen.

OneMoreThing

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Huawei probeert continu bedrijfsgeheimen Apple te stelen’
Sluiten