Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 19 mei 2019

VS overweegt restricties tegen Huawei tijdelijk te verlichten om Amerikanen te helpen

Onlangs deelde de VS tot nu toe misschien nog wel de zwaarste klap uit in het hele “Amerika vs. Huawei” verhaal, toen ze Huawei plaatsten op een export zwarte lijst. Hierdoor mag de techgigant alleen technologie van Amerikaanse bedrijven kopen, zoals Qualcomm en Intel, mits ze hiervoor toestemming hebben van de Amerikaanse overheid. Dit is uiteraard behoorlijk belemmerend voor het Chinese bedrijf, maar zou ook nadelige gevolgen voor Amerikanen kunnen hebben. Daarom overweegt de U.S. Commerce Department om de restricties tijdelijk te verlichting. Er is echter een grote “maar” in het verhaal en het lijkt Huawei zelf uiteindelijk niet veel te helpen.

Huawei netwerkapparatuur in Amerika

De reden dat Amerika overweegt de restricties wat te verlichting, is omdat verschillende gebieden in de VS afhankelijk zijn van Huawei’s netwerkapparatuur. Het doel zou zijn om bijkomstige schade aan derden te beperken. Zo gebruiken verschillende providers in de staten Wyoming en Oregon apparatuur van de techgigant voor hun netwerken. Wanneer er echter onverhoopt iets kapot zou gaan, zou Huawei dit niet kunnen repareren onder de huidige restricties, aangezien ze daar componenten van Amerikaanse bedrijven voor nodig hebben. Hierdoor zouden Amerikanen in bepaalde gebieden zonder internet kunnen komen te zitten.

Huawei Logo

Tijdelijke licentie met een grote voorwaarde

De U.S. Commerce Department overweegt daarom om Huawei een licentie van 90 dagen te verlenen, waarmee ze nog wel Amerikaanse technologie zouden kunnen kopen. Helaas voor het Chinese bedrijf zouden ze dit echter alleen mogen doen als het doel is om hiermee netwerken in de VS te servicen. Ze zouden met de licentie dus alsnog bijvoorbeeld niet een nieuwe Snapdragon Chipset van Qualcomm kunnen bemachtigen voor hun volgende vlaggenschepen.

Eerder liet het Chinese bedrijf al weten dat de nieuwe restricties significante schade aan zouden brengen aan Amerikaanse bedrijven met wie ze samenwerken. De restricties zouden effect hebben op tienduizenden banen en het wederzijdse vertrouwen in de wereldwijde handel ontwrichten.

PhoneArena

Reageer op artikel:
VS overweegt restricties tegen Huawei tijdelijk te verlichten om Amerikanen te helpen
Sluiten