Noah Korevaar
Noah Korevaar 9 mrt 2017

Huawei, van onbekende copycat naar populaire innovator

Huawei is een van de grootste smartphonefabrikanten van dit moment. De Chinese reus wil zelfs Apple en Samsung in gaan halen. Hoe is Huawei zo groot geworden?

Huawei: Chinese reus

Huawei is inmiddels een reus in de techindustrie. Op dit moment zijn ze na Samsung en Apple de grootste leverancier van Smartphones wereldwijd. Het bedrijf is in 1987 opgericht door Ren Zhengfei, die met 2000 geleende dollars een bedrijfje oprichtte dat zich specialiseerde in ‘reverse engeneering’ van telefoonswitches.

Huawei

Reverse engineering is in feite het namaken van een bepaald apparaat, of een bestaand stuk software. Je neemt daarbij een product van een concurrent, haalt dat heel voorzichtig uit elkaar en probeert elk los onderdeeltje na te maken en daarna het geheel weer in elkaar te zetten.

Ren Zhengfei bleek nogal capabel om de juiste mensen bij elkaar te zetten en binnen de kortste keren had Huawei de gewenste PBX switch klaar voor productie. De Chinese overheid nam deze switch in grote hoeveelheden af en hierna ging het snel met het Chinese bedrijf.

Huawei Logo

De bedrijfsvoering van Huawei is op zijn zachts gezegd onconventioneel. Het Chinese bedrijf is een van de weinigen die de focus puur op connected devices heeft gehouden. Waar andere techfabrikanten bij tegenvallende cijfers snel naar uitbreiding van het assortiment grepen (denk aan wasmachines en dergelijke), bleef Huawei zich richten op consumentenelectronica die verbonden is met een netwerk.

Daarnaast is Huawei voor 99% in handen van de eigen werknemers. De oprichter heeft slechts 1% van het bedrijf. De leiding wordt verdeeld onder drie oudgedienden, die om beurt de functie van CEO bekleden. Elke zes maanden staat er dus iemand anders aan het roer en dit zorgt ervoor dat het bedrijf telkens een verse leidinggevende heeft. Een vreemde tactiek, maar een tactiek die volgens Huawei zijn vruchten afwerpt.

Toekomst van Huawei

In 2011 bracht Huawei meer dan 75 smartphones uit, in 2015 was dat aantal al teruggebracht naar twintig. In de komende vijf jaar streeft Huawei ernaar om met acht tot tien telefoons de gehele markt te kunnen bedienen. Je ziet dat hierbij goed naar Apple is gekeken, die een vergelijkbare strategie heeft. Ook wil het Chinese bedrijf zich meer richten op de vrouwelijke gebruiker. De Mate S is met zijn zachtroze variant en ronde hoeken daar een goed voorbeeld van.

In Nederland loopt bijvoorbeeld drie kwart van al het telefoonverkeer op een door Huawei opgezet netwerk.

Consumer electronics is slechts een derde van de totale inkomstenbron van het bedrijf. De overige inkomsten worden verkregen met het opzetten en beheren van telco-netwerken. In Nederland loopt bijvoorbeeld drie kwart van al het telefoonverkeer op een door Huawei opgezet netwerk. Het nieuwe toverwoord is 5G en in Huawei’s product exhibition hal in Shenzhen worden er al ruimschoots voorbeelden gegeven van de toepassingen van de nieuwe standaard.

Denk daarbij aan het streamen van VR, of home automation zonder wifi. Niet gek dus dat de electronicagigant ook daar flink mee aan het experimenteren is. In Groningen staat het 5G testcentrum, waar momenteel hard wordt gewerkt om 5G te standaardiseren.

Samenwerking met derden

Onlangs is Huawei een samenwerking aangegaan met Leica voor de productie van de camera in de P9. Die samenwerking zette door met de onlangs onthulde Huawei P10. Huawei zal zich de komende tijd ook gaan richten op geluid aldus Li Changzhu, hoofd handsetbusiness.

Daarnaast heeft de Chinese fabrikant vorig jaar Abigail Brody ingeschakeld om aan zijn software te werken. Dat is de ontwerpster van iOS. Qua ontwerp is de gebruikersinterface van Huawei namelijk nog vrij Chinees, iets waar voor de westerse markt in de nabije toekomst verandering in gaat komen.

Van een bedrijf dat zich op de kaart heeft gezet met het namaken van producten, tot een bedrijf dat het voortouw neemt in technologische ontwikkeling. We zijn benieuwd waar het bedrijf de komende paar jaar naartoe gaat.

We gingen onlangs aan de slag met de Huawei Mate 9. China rukt op, maar ook in Korea weten ze hoe ze indrukwekkende toestellen moeten maken. Check hier het geheime wapen van de Samsung Galaxy S8.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huawei, van onbekende copycat naar populaire innovator
Sluiten