Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 17 nov 2020

Huawei dankzij Amerikaanse ban tot uiterste gedreven, verkoop officieel bekendgemaakt

Het gerucht ging al rond, maar vandaag schiet de kogel door de kerk. Huawei wordt door de Amerikaanse ban tot het uiterste gedreven en heeft zich klaar moeten maken voor de verkoop van dochterbedrijf Honor.

Honor is een tak van de Chinese techgigant dat voornamelijk smartphones produceert in het lage- en middensegment.

Huawei heeft dochterbedrijf officieel verkocht

Door de Amerikaanse ban zit Huawei in een lastige situatie. Het bedrijf kan met zijn producten bijvoorbeeld geen gebruik meer maken van de Google-diensten en krijgt ook steeds meer problemen als het op de productie van de eigen Kirin-chip aankomt. Smartphones van het merk verkopen, zeker in Europa, een heel stuk minder door al deze problemen. Iets waar dochterbedrijf Honor ook last van heeft. En daarom kiest het bedrijf, dat zich voornamelijk richt op de jonge consument, voor zichzelf.

Het bestuur van Honor heeft bekendgemaakt dat het bedrijf verkocht is. Dit alles om zelf te kunnen overleven. Iets dat zeker niet ging lukken zolang het bedrijf onderdeel blijft van Huawei, waar het toch wel erg afhankelijk van is. Net als het moederbedrijf heeft Honor technische onderdelen nodig om zijn mobiele zaken te kunnen regelen. Maar door de Amerikaanse baan is er een constant tekort aan deze onderdelen en dat brengt een flinke lading druk met zich mee voor het bedrijf. Honor wordt net zo hard geraakt als Huawei en dat kan het bedrijf simpelweg niet aan. Tijd voor verandering dus.

Honor View 30 Pro uitgelicht
De View 30 van Honor Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

13 miljard euro

Wanneer Huawei zijn dochterbedrijf verkoopt kan deze verder met de ontwikkeling van zijn producten. Mocht het lopen zoals gepland, dan zullen zaken met bedrijven als Qualcomm en Google weer volledig mogelijk zijn. Huawei heeft vanaf nu geen enkel aandeel meer in het bedrijf houden en kan zich niet meer bemoeien met beslissingen vanuit het management. Honor ligt nu in handen van een consortium genaamd Shenzhen Zhixin New Information Technology. Daar zitten dertig Chinese ondernemingen en een flink aantal daarvan zijn ook staatsbedrijven. Of dit de situatie voor Honor verandert is op dit moment nog niet bekend.

Details rondom de deal zijn nog niet bekend, maar volgens persbureau Reuters ging er een prijskaartje van bijna 100 miljard Chinese Renminbi mee gepaard. Omgerekend is dat bijna 13 miljard euro.

Reageer op artikel:
Huawei dankzij Amerikaanse ban tot uiterste gedreven, verkoop officieel bekendgemaakt
Sluiten