Huawei zaait verwarring: keert het Google definitief de rug toe?

Huawei wil nog steeds met Google verder als de Amerikaanse ban niet meer geldig is, zo maakt een woordvoerder van het bedrijf tegenover The Verge bekend. Dit terwijl er gisteren nog gemeld werd dat het bedrijf zonder Amerikaanse ban ook niet meer samen wil werken met Google. Snap jij het nog?

Huawei heeft in minder dan 24 uur voor flink wat verwarring gezorgd. Tegenover Der Standard heeft Country Manager Fred Wangfei laten weten niet terug te willen gaan naar Google, zelfs niet als de Amerikaanse ban op het bedrijf niet meer van kracht is. Maar nog geen 24 uur later laat Huawei tegenover Amerikaanse website The Verge weten dat het open Android ecosysteem de voorkeur heeft. Twee verschillende verhalen vanuit hetzelfde bedrijf. Maar wat is er nu precies aan de hand?

Huawei zonder Google-diensten door

Via WinFuture komen we erachter dat Fred Wangfei, Huawei CBG Country Manager, tegenover Der Standard een opvallende uitspraak heeft gedaan. Hij zou gezegd hebben dat Huawei, hoe de situatie ook mag lopen, niet meer terugkeert naar de diensten van Google. Dat zou dus betekenen dat Google Maps, de Play Store, Gmail en alle overige Google-gemaakte applicaties voorgoed verdwijnen op de smartphones van Huawei. Zelfs al zou de Amerikaanse regering spontaan besluiten om de ban op het Chinese tech-bedrijf terug te trekken.

Andreas Proschofsky, redacteur bij Der Standard, laat op Twitter weten dat er geen enkel stukje twijfel te horen was bij Wangfei Hij zou zeker zijn van zijn zaak.

Aan de woorden van de Country Manager te zien is de scheiding tussen Huawei en Google zo goed als definitief. Althans, als we in de situatie zouden zitten dat het bedrijf duidelijk naar buiten brengt wat er nu echt speelt.

Of toch wel?

Er is namelijk een andere kant aan dit verhaal. Huawei lijkt zich op de achtergrond terug te trekken van deze uitspraak en een woordvoerder meldt zelfs tegenover The Verge dat het bedrijf hoopt op de komst van een nieuwe licentie. Sterker nog: het zou Huawei‘s eerste keus zijn om aan de slag te gaan met het ecosysteem van Android. In een mail naar de publicatie laat de woordvoerder weten:

“Onze eerste keus is het open Android ecosysteem, inclusief de Google Mobile Services, dat ons geholpen heeft om nummer twee van de wereld te worden op het gebied van smartphone-verschepingen.”

Vervolgens laat de woordvoerder weten dat “zowel Huawei als Google hopen dat er een licentie toegekend wordt”, al wordt er wel duidelijk gemaakt dat iets is waar de woordvoerder zelf in geloofd. Voor verificatie zou “Google dat moeten bevestigen.”

Huawei Mate 30 Pro
De Mate 30 Bron: Christof STACHE / AFP

Huawei moet door

Voor wie het nog niet helemaal in de gaten had: Huawei heeft de mogelijkheid om nieuwe smartphones te voorzien van Android, maar mogen de Google-diensten daar niet bij leveren. Dat betekent dus dat zaken als Google Maps, Gmail en Google Calendar niet op de smartphones te vinden zijn. Hierdoor worden de smartphones, ook zeker door het gemis van de Google Play Store, volgens Huawei zelf een stuk minder aantrekkelijk voor de Europese markt. En zo denken wij daar eerlijk gezegd ook over.

Maar ondanks het feit dat dit het geval is, heeft Huawei wel besloten om de indrukwekkende Mate 30 (Pro) alsnog naar Nederland te brengen. Zonder Google-diensten, maar met de Huawei Mobile Services. Benieuwd naar dat hele verhaal, lees dan hier de aankondiging die we gisteren deden.

Reageer op artikel:
Huawei zaait verwarring: keert het Google definitief de rug toe?
Sluiten