Mark Hofman
Mark Hofman Tech 2 jul 2019

Wacht even! Is Huawei nu verbannen in de VS of toch niet?

De strijd tussen Huawei en de Verenigde Staten heeft als dusdanig veel ontwikkelingen achter de rug, dat we het begrijpen als je de draad een beetje kwijt bent. Het ene moment is de Chinese techgigant bezig met spionage volgens Trump en het andere moment is het een ruilstuk die niet kan ontbreken. Van verbanning tot tijdelijke vergunningen tot het toelaten van handel. Het laat ons achter met een grote vraag: is Huawei nu verbannen in de Verenigde Staten of niet?

Huawei versus Verenigde Staten: het verhaal

Voor we ons kunnen richten op het beantwoorden van de vraag of Huawei echt verbannen is, moeten we terug naar het begin. Door de spanningen tussen China en de Verenigde Staten leek Huawei spontaan slachtoffer te worden van beschuldigingen. De Chinese producent zou zich volgens de Amerikaanse president Donald Trump schuldig maken aan spionage. Waar we inmiddels gewend waren aan het feit dat de president wel vaker bijzondere opmerkingen eruit slingerde, kwamen we er al snel achter dat er echt iets aan de hand was. In mei dit jaar riep Trump de noodtoestand uit en kwam Huawei op een zwarte lijst te staan. Een ontwikkeling die voor heel veel problemen zorgde voor Huawei.

Trump Huawei ban

Google moest de Android-licentie intrekken, Intel mocht net als Qualcomm niet meer handelen met Huawei en ARM moest HiSilicon verbieden om chips voor het Chinese merk te maken. Die laatste was misschien nog wel het grootste probleem, omdat dit bedrijf de Kirin-chips voor de smartphones van het bedrijf maakt. Huawei was al bezig met een eigen besturingssysteem om Android op te vangen en het verlies van Qualcomm was te compenseren met de eigen Kirin-chips. Maar het leek met de dag moeilijker te worden voor het merk. Zeker nu ook bedrijven als de SD Association de banden met Huawei door moesten knippen. Het probleem werd groter en groter.

Maar op het moment dat er een einde leek te komen aan Huawei en het succes dat zijn producten wisten te behalen in de markt, kwam Trump het merk tegemoet. Huawei kreeg een handels-licentie voor drie maanden en Amerikaanse bedrijven konden voorlopig nog samenwerken met Huawei. Hierdoor werden bestaande smartphones bijvoorbeeld nog voorzien van (beveiligings) updates en licenties, maar was de toekomst van het Chinese merk onzeker. Het moest zich voorbereiden op het ergste.

Trump draait de boel terug

Waar alles en iedereen er al rekening mee hield dat Huawei zich op moest maken voor een toekomst zonder Amerikaanse partijen, deed Trump opeens het ondenkbare. Volledig “out of the blue” besloot de Amerikaanse President om een nieuwe aankondiging te doen met betrekking tot de ban. Het is weer toegestaan voor Amerikaanse bedrijven om software en hardware componenten te verkopen aan Huawei. Kortom: handel drijven met de Chinese techgigant is weer mogelijk en alle problemen van de afgelopen maanden lijken opgelost te zijn.

De Amerikaanse ban is teruggedraaid tijdens de G20 in Japan. Daar kwamen Donald Trump en Xi Jinping (de Chinese president) tot een overeenkomst waarbij beide landen de strijdbijl voorlopig begraven. Dit betekent dus dat de handelsoorlog op pauze staat en de twee weer met elkaar kunnen handelen. Een zet die ervoor zorgde dat Huawei, voorlopig, zo goed als uit de problemen is. Dat zorgt uiteraard voor vreugde bij de Chinese producent en die vreugde werd dan ook openlijk gedeeld op social media

Alles terug bij het oude voor Huawei?

Maar de grote vraag bij dit hele verhaal blijft: is alles weer terug bij het oude? Waarom is Huawei in eerste instantie een uiterst gevaarlijke partij voor de Verenigde Staten, maar worden deze woorden nu spontaan teruggenomen. Wat is er precies veranderd waardoor alles weer helemaal “oké” is. En misschien nog wel de belangrijkste vraag: is alles weer helemaal terug bij het oude?

Op een bijzonder warrige persconferentie en een aantal zinnen in een Chinees persbericht na, is er weinig tot niets over gezegd. Uiteraard hebben veel Amerikaanse media en politieke personen hun mening gegeven over de situatie, maar hoe alles nu precies gaat verlopen is op dit moment niet duidelijk. Trump heeft gezegd dat de handel toegestaan is op apparatuur waarmee de nationale veiligheid niet mee in het geding is. Iets dat volgens Witte Huis adviseur Larry Kudlow (via Fox News) betekend dat Amerikaanse bedrijven kunnen verkopen aan Huawei, zolang het niets te maken heeft met een bedreiging voor de nationale veiligheid.

En daarmee blijven heel veel zaken hartstikke onzeker. We weten bijvoorbeeld niet of dit betekent dat Google gewoon Android aan kan blijven bieden aan het merk of dat Microsoft Windows toegepast mag worden op Huawei laptops. We weten inmiddels wel dat dit laatste bedrijf, net als Intel en Micron, de verkoop drie weken geleden al hervatte. Dit deden de bedrijven door het gebrek aan toekomstbeeld.

Huawei Mate 20 Pro camera
De Huawei Mate 20 Pro

Trump heeft dus gezegd dat Amerikaanse bedrijven weer handel mogen drijven met Huawei. Maar dit wil niet zeggen dat de ban volledig verdwenen is. Er zijn nog heel veel onzekere factoren die ervoor zorgen dat de knoop nog niet doorgehakt kan worden. Mochten de beslissingen over deze factoren de juiste kant opvallen, pas dan kunnen we het hebben over het feit dat Huawei niet meer verbannen wordt in de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wacht even! Is Huawei nu verbannen in de VS of toch niet?
Sluiten