Ilona Braam
Ilona Braam Tech 17 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

VS versus Huawei: relatie met Google en Qualcomm in gevaar?

Het is geen geheim dat Trump en andere hoogwaardigheidsbekleders in de Verenigde Staten geen fan zijn van Huawei en de Chinese smartphonemaker zelfs zien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Onlangs kwam Trump al met de eerste maatregel in het verbannen van het bedrijf, zodat Huawei producten niet meer in de VS te verkrijgen zouden zijn. Nu heeft de VS echter een nog veel heftigere maatregel getroffen, welke er mogelijk voor zou kunnen zorgen dat het bedrijf zelfs zijn smartphones niet meer zou kunnen maken.

Geen Snapdragons, Android en Windows

De VS heeft de smartphonemaker namelijk samen met zeventig aangesloten bedrijven gezet op een export zwarte lijst. Dat betekent dat Huawei niet meer zomaar Amerikaanse componenten of technologie mag kopen zonder toestemming van de Amerikaanse overheid (welke ze uiteraard niet zullen geven). Dat betekent praktisch gezien dat ze onder andere geen Qualcomm chipsets meer kunnen aanschaffen voor hun smartphones. Daarnaast zou de zwarte lijst vermelding er mogelijk ook voor kunnen zorgen dat ze niet meer aan een Android licentie kunnen komen, wat behoorlijk zuur zou zijn voor de smartphonemaker. Verder produceert Huawei naast smartphones ook laptops, waar ze ook weer moeilijkheden mee kunnen krijgen aangezien deze op Windows draaien.

Trump Huawei VS 5G Duitsland

Ook Amerikaanse bedrijven getroffen

Het is een behoorlijke zet van de Trump regering, welke Huawei’s productieprocessen helemaal plat zou kunnen leggen. Vorig jaar overkwam de Chinese smartphonemaker ZTE ongeveer hetzelfde, wat bijna heeft geresulteerd in het einde van het bedrijf. Door de zet worden naast Huawei overigens natuurlijk ook Amerikaanse bedrijven getroffen die met de chinese smartphonemaker zaken doen. Vorig jaar zou het Chinese bedrijf zo’n 11 miljoen dollar hebben uitgegeven aan Amerikaanse componenten voor zijn producten.

Huawei blijft volhouden

Uiteraard zal de beslissing ook niet veel goeds doen met betrekking tot de relatie tussen Amerika en China. Het is niet ondenkbaar dat China op zijn beurt maatregelen treft en waarschijnlijk zou Apple hierbij het grootste doelwit zijn. In de tussentijd blijft Huawei volhouden nooit voor de Chinese overheid te hebben bespioneerd en is het bedrijf bereid om behoorlijk ver te gaan voor contracten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
VS versus Huawei: relatie met Google en Qualcomm in gevaar?
Sluiten