Mark Hofman
Mark Hofman Tech 20 mei 2019

Huawei versus Amerika: Intel en Qualcomm volgen Google in ban

Huawei heeft een uiterst zware week achter de rug, maar heeft geen seconde tijd om bij te komen. Waar Trump vorige week de eerste stap zette in een Huawei-ban voor de VS, trok Google de Android-licentie in van de producent. Huawei zit oprecht in een benauwde positie en moet het nu ook nog eens zonder chips doen. Intel en Qualcomm volgen Google. 

Intel en Qualcomm volgen Google in Huawei-ban

Vorige week tekende de Amerikaanse president Donald Trump een uitvoerend bevel voor technologie uit China. Hierdoor kwam het immens populaire Huawei op een zwarte lijst te staan. Deze zwarte lijst zorgt ervoor dat de producent uit China geen zaken meer kan doen met bedrijven uit Amerika. Het resultaat is dat Google, tegen hun eigen zin in, de Android-licentie van het bedrijf in het heeft moeten trekken. Een actie die nu gevolgd wordt door chipfabrikanten als Intel en Qualcomm.

Niet alleen Intel en Qualcomm, maar ook Broadcom moet Huawei links laten liggen. Het Amerikaanse persbureau Reuters, die ook met het nieuws over Google kwam, meldt dat medewerkers de instructies hebben gekregen om niet meer te leveren aan Huawei. In het verzoek wordt niet gesproken over een definitieve ban, maar over een tijdelijke stop van levering. Hiermee volgen de chipfabrikanten de Amerikaanse sanctiemaatregelen en dus ook Google, die tegen eigen zin in hetzelfde heeft moeten doen. Uiteraard is dit alles het resultaat van de lange strijd tussen de VS en Huawei, waarvoor vorige week een uitvoerend bevel werd getekend.

Trump Huawei VS 5G Duitsland

Dit wil overigens niet zeggen dat Intel en Qualcomm helemaal geen zaken meer mogen doen met Huawei. De partijen mogen nog wel degelijk leveren aan de Chinese producent, maar moeten hiervoor toestemming vragen aan de regering van Amerika. Het antwoord op de vraag of deze bedrijven toestemming krijgen kan iedereen op dit moment wel verzinnen. Kortom: ook de chipfabrikanten kunnen niets anders dan de samenwerking met Huawei te stoppen.

Huawei nu echt in de problemen

Dat het uitvoerend bevel voor Huawei problemen op zou leveren stond uiteraard al vast, maar nu worden ze toch wel heel groot. Met het verlies van de Android-licentie zal Huawei, vooral in de toekomst, veel moeite hebben met het besturingsysteem voor hun smartphones. Daarbij is de nieuwste ontwikkeling met Intel, Qualcomm en Broadcom een groot probleem voor de hardware. Intel levert bijvoorbeeld belangrijke chips voor de servers die Huawei host en Qualcomm is verantwoordelijk voor de processoren en modems van hun smartphones.

Maar net zoals Google, zullen ook Intel en Qualcomm niet blij zijn met de ontwikkeling. Huawei is anno 2019 de op een na grootste smartphone-producent op aarde en zorgt dus voor goede zaken. Met de nieuwe regeling worden deze zaken teniet gedaan en verliezen deze bedrijven wel degelijk een belangrijke speler.

Reuters

Reageer op artikel:
Huawei versus Amerika: Intel en Qualcomm volgen Google in ban
Sluiten