Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Smartphones 27 januari 2020

Huawei krijgt het (nog) niet zwaarder in de Verenigde Staten: nieuwe regel ingetrokken

Het Amerikaanse Ministerie van Handel heeft een regeling ingetrokken die het Huawei nog moeilijker zou maken in de Verenigde Staten. The Wall Street Journal meldt vandaag dat de regeling is ingetrokken op verzoek van het Pentagon en de Treasury Department.

Door het intrekken van een potentiële nieuwe regeling mogen Amerikaanse bedrijven hun goederen zonder licentie aan Huawei verkopen. De enige regel die er nu aan hangt is dat 25% van de goederen mogen bestaan uit materialen en patenten die niet uit de Verenigde Staten komen. Dat was al het geval, maar dat leek door een nieuwe regeling te veranderen.

Huawei (voorlopig) gespaard

Het Amerikaanse Ministerie van Handel stelde eerder een nieuwe regeling aan het OMB (the Office of Management and Budget). Deze regeling moest ervoor zorgen dat Amerikaanse bedrijven alleen nog maar met Huawei mochten handelen wanneer slechts 10% van het materiaal en de patenten, van de geleverde goederen, niet uit de Verenigde Staten zou komen. Dat zou de situatie, die al ontzettend lastig is, nog moeilijker maken voor de Chinese techgigant.

Volgens het Pentagon was dat overigens niet het enige probleem met de nieuwe regeling. Het zou niet alleen Huawei, maar ook Amerikaanse bedrijven kunnen raken. Volgens bronnen, die hun verhaal deden bij The Wall Street Journal, zouden bedrijven aardig wat geld mislopen wanneer een grote partij als Huawei helemaal geen bewegingsruimte meer zou krijgen. Er kwam dus bezwaar op de regel en het Amerikaanse Ministerie van Handel trok de regel in.

Huawei Mate 30 batterij Huawei Mate X
Het logo van Huawei. (Afbeelding: Fred Dufour / ANP)

Huawei kan wat dat betreft gewoon door blijven gaan met de handel, zoals het bedrijf dat tot nu toe gedaan heeft. De vraag is alleen: hoe lang kan dat nog?

Verenigde Staten versoepelt regels niet

Ondanks het feit dat de Amerikaanse regering en de Chinese regering een nieuwe handelsovereenkomst hebben getekend, is de situatie voor Huawei nog niet veranderd. De ban, die in mei vorig jaar in ging, is nog steeds geldig en lijkt op dit moment ook zeker niet soepeler te zijn. Het zorgt ervoor dat bedrijven uit de VS, zonder licentie, nog steeds niet kunnen handelen met Huawei. Zo is Google een goed voorbeeld van een van de bedrijven die zo goed als niets meer kan doen met het bedrijf. Huawei-smartphones zijn bijvoorbeeld niet meer gelicenseerd om Android te gebruiken.

Sommige bedrijven verkopen op dit moment nog wel aan Huawei, maar de vraag is hoelang dat nog kan. De nieuwe regeling die ingetrokken is lijkt op dit moment in ieder geval goed nieuws te zijn. Zeker, omdat dit de situatie alles behalve makkelijker had gemaakt voor de Chinese techgigant.

Reageer op artikel:
Huawei krijgt het (nog) niet zwaarder in de Verenigde Staten: nieuwe regel ingetrokken
Sluiten