Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 15 jul 2019

Huawei en VS strijden door: honderden banen verloren en nieuwe OS-naam

Huawei heeft, door de strijd met de Verenigde Staten, een bizarre tijd achter de rug en het lijkt erop dat de Chinese techgigant geen tijd krijgt om bij te komen. Ondanks het feit dat Trump de ban theoretisch gezien heeft opgeheven, lijkt de praktijk ergens anders op te wijzen. Huawei kan niet de juiste onderdelen kopen, mag nog geen smartphones verkopen en is genoodzaakt om honderden banen op te heven.

Honderden banen opgeheven door strijd Huawei en Verenigde Staten

Ondanks het feit dat president Donald Trump de Huawei-ban theoretisch heeft opgeheven, wijst de praktijk uit dat de Chinese techgigant het nog wel heel erg lastig heeft. Benodigde onderdelen zijn niet te kopen en smartphones mogen nog steeds niet verkocht worden. Het zorgt ervoor dat Huawei plannen aan het maken is om honderden banen uit de Amerikaanse tak van zijn Futurewei Technologies te schrappen. Het lijkt er dus sterk op dat het bedrijf nog steeds in de problemen zit, ondanks de “goede” woorden van Trump.

Volgens een verslag van The Wall Street Journal verliezen honderden mensen hun baan, maar zit er voor de Chinese werknemers wel een “maar” aan het hele verhaal. Een aantal van hen krijgt namelijk de kans om terug te keren naar de Chinese tak van Futurewei Technologies, waardoor zij gewoon hun baan kunnen behouden. Op dit moment zijn er in de Verenigde Staten meerderen onderzoekslabs te vinden van het bedrijf. Deze zijn onder andere gevestigd in Texas en California.

Werknemers die geraakt worden door de beslissing, zijn op dit moment al op de hoogte gebracht. Maar volgens de informatie gaat Huawei nog meer banen schrappen binnen korte tijd.

Android-vervanger mogelijk voorzien van nieuwe naam

Gezien het feit dat er in de praktijk weinig veranderd is voor Huawei, moet het bedrijf rekening houden met het feit dat de Android-licentie alsnog definitief ingetrokken wordt. Hierdoor wordt de ontwikkeling van HongMengOS, zoals het alternatief heet, nog belangrijker. Vorige week kwamen we erachter de Huawei het plan heeft om het besturingssysteem rond de herfst uit te rollen in China, om vervolgens in 2020 hetzelfde te doen voor andere markten.

Officieel gezien is er nog niets bevestigd, maar de kans dat Europa een van deze markten is lijkt vrij groot te zijn. Maar waar China te maken gaat krijgen met HongMengOS, zal Europa aan de haal gaan met een andere naam. Huawei heeft namelijk in Europa patent aangevraagd voor de naam “Harmony”. Volgens de trademark moet Harmony niet alleen het besturingssysteem voor de mobiele apparaten van Huawei worden, maar zal het ook dienen als OS voor computers.

Huawei patentaanvraag Harmony Android

Ondanks het feit dat het goed is dat Huawei druk bezig is met een alternatief voor Android, zijn we eerlijk gezegd wel een beetje de draad aan het kwijtraken. Er zijn op dit moment namelijk drie verschillende namen voor het besturingsysteem van de Chinese techgigant. We hebben het nu namelijk over HongMeng, Ark OS en de naam Harmony. De kans dat het allemaal het zelfde besturingssysteem is overigens wel groot. De meest logische verklaring is dat Huawei voor iedere regio gewoon een andere naam hanteert. Al vragen we ons eerlijk gezegd af of dit geen verwarring veroorzaakt.

Reageer op artikel:
Huawei en VS strijden door: honderden banen verloren en nieuwe OS-naam
Sluiten