Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 30 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

‘Huawei waarschijnlijk niet voorzien van derde handelslicentie in VS’

De strijd tussen de Verenigde Staten en Huawei is inmiddels uitgegroeid tot een uitbundige soap. Amerikaanse bedrijven krijgen eerst te horen dat ze geen zaken meer mogen doen, dan mogen ze opeens wel weer zaken doen en dan spontaan weer niet.

Waar Huawei tot twee keer toe een tijdelijk handelslicentie kreeg, waarmee het gewoon zaken kon blijven doen met Amerikaanse bedrijven, lijkt een derde licentie er niet in te zitten. Dat maakt Bloomberg bekend na informatie die Rob Strayer, State Departments deputy assistant secretary of cyber policy (hoe lang kan een functietitel zijn), in Brussel deelde.

‘Derde licentie Huawei zit er niet in’

Tijdens de briefing in Brussel liet Rob Strayer, State Departments Cyber Policy secretaris (om het makkelijk te houden), weten dat de kans klein is dat Huawei een derde handelslicentie krijgt. Waar begin dit jaar duidelijk werd dat het bedrijf (wegens de nationale veiligheid) geweerd werd in de VS, kreeg het bedrijf wel de mogelijkheid om met bestaande producten nog te handelen. Dit gebeurde door middel van een tijdelijke licentie, waarmee het bedrijf nog negentig dagen kon opereren. Uiteindelijk werd deze licentie een keer verlengd, waardoor er nog eens negentig dagen gehandeld kon worden.

Op 19 november 2019 verloopt deze tweede licentie en op een derde hoeft de producent uit China niet te regelen. Althans, dat komt naar boven in de briefing van Strayer. In Brussel zei hij:

Met andere woorden: de kans dat Huawei voorzien wordt van een nieuwe licentie, is best wel klein.

Maatregelen voor bondgenoten

Rob Strayer maakte in Brussel ook bekend dat de regering van de Verenigde Staten het niet uitsluit dat er maatregelen genomen moeten worden. Hiermee wordt verwezen naar bondgenoten van de Verenigde Staten die nog wel aan de haal willen blijven gaan met de producten van Huawei. Daar lijkt Rob Strayer overigens wel te richten op Huawei apparatuur dat te vinden is in 5G-netwerken. Wat voor maatregelen de Verenigde Staten in het hoofd heeft, is op dit moment nog niet bekend.

Eerder liet het bedrijf overigens ook al aan Duitsland weten dat er maatregelen zouden komen, wanneer het de samenwerking met Huawei niet stopt. Meer informatie over die situatie is hier te vinden.

Huawei Mate 30 (Pro) zonder Google

Onlangs onthulde Huawei de nieuwe Mate 30 (Pro) in München, waarmee het bedrijf voor het eerste een vlaggenschip onthulde zonder de diensten van Google. Van te voren werd al duidelijk dat het apparaat niet voorzien zou worden van Android (alleen Open Project) en dat diensten als Gmail, YouTube en Maps zouden ontbreken op de smartphone. Hiermee kregen we voor het eerst een smartphone van de producent te zien, die ons enige inzicht kon geven in de toekomst.

Huawei Mate 30 (Pro)
De Huawei Mate 30 Pro (Bron: Christof Stache / AFP)

Uiteraard staat de Chinese producent wel paraat met een eigen besturingssysteem, een eigen app store en is het bezig met een eigen kaarten-applicatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Huawei waarschijnlijk niet voorzien van derde handelslicentie in VS’
Sluiten