Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 11 jun 2019

Huawei: geen zorgen om Facebook, Instagram en WhatsApp

Huawei en de Verenigde Staten gaan alles behalve goed samen. Er is op dit moment zelfs een Amerikaanse ban van kracht op de Chinese techgigant. Maar wat betekent dit eigenlijk voor de applicaties van Facebook (WhatsApp en Instagram bijvoorbeeld). Huawei komt zelf met een uitleg!

Huawei heeft geen zorgen om WhatsApp, Instagram en Facebook

Huawei heeft het zwaar te verduren de laatste tijd. Waar er begin dit jaar nog feest gevierd kon worden, omdat het aantal verschepingen als een malle bleef stijgen, heeft de Amerikaanse regering aan alle kanten roet in het eten gegooid. Er is een heuse Huawei-ban gaande in het land van Trump en dat zorgt voor veel problemen (ondanks de licentie van 90 dagen). Maar wat betekent dit voor de apps van Facebook eigenlijk? Kunnen deze nog wel op de toestellen van Huawei terecht?

Het antwoord op die vraag is volgens Huawei zelf een volmondig ja. Dit maakt een woordvoerder van het bedrijf bekend tegenover Android Authority. Net zoals bij alle andere diensten en applicaties (van Amerikaanse origine) zullen ook de apps van Facebook alleen op de bestaande toestellen nog te downloaden zijn. Heb je nu een Huawei telefoon in het bezit, dan heb je dus nog gewoon toegang tot WhatsApp en Instagram bijvoorbeeld. Maar koop je straks een nieuwe Mate 30 (we zeggen maar wat), dan wordt het wel een stuk lastiger.

Huawei Android

Facebook lijkt de samenwerking met Huawei overigens wel een kleine time-out gegeven te hebben. In een statement liet dat bedrijf weten:

“We boordelen de definitieve regel van het Commerce Department en de recentelijk uitgegeven (tijdelijke) algemene licentie en eventuele stappen om naleving te handhaven.”

“Zonder problemen”

Maar dat geldt niet voor de huidige toestellen van Huawei of zusterbedrijf Honor. Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp draaien gewoon normaal op smartphones die verscheept of gekocht zijn voor 16 mei 2019. Dat houdt dus in dat Facebook, zoals het altijd al deed, geïnstalleerd is op het toestel wanneer je deze uit de doos haalt. Mocht je een toestel na deze datum komen, is dat niet meer het geval.

Uiteraard heb je nog wel toegang tot de Google Play Store, dus is de applicatie ook daar vanaf te trekken. Iets dat Huawei zelf ook erg graag wil aanhouden. In het statement tegenover Android Authority wordt duidelijk gemaakt dat het bedrijf “er alles aan doet om de consument te verzekeren dat dit geen impact heeft op bestaande, en toekomstige, apparaten. Het downloaden, installeren en gebruiken van de Facebook apps zal zonder problemen moet verlopen op de Huawei producten.”

Reageer op artikel:
Huawei: geen zorgen om Facebook, Instagram en WhatsApp
Sluiten