Huawei, Xiaomi, Oppo en Vivo bundelen krachten voor Google Play-alternatief

Huawei, Xiaomi, Oppo en Vivo, de Chinese smartphone-giganten, lijken de krachten te bundelen voor een Google Play-alternatief. Dat is de downloadwinkel voor Android, waar onder meer Huawei momenteel geen toegang tot heeft. Het lijkt dus een logische stap te zijn voor de Chinese bedrijven.

Het nieuwe platform moet applicatieontwikkelaars van buiten China in staat stellen hun apps in één te uploaden naar de download-winkels van de verschillende, Chinese fabrikanten, schrijft Reuters. De fabrikanten komen samen onder Global Developer Service Alliance (GDSA), waarmee ze de internationale dominantie van Google Play proberen af te pakken.

Google Play verbannen in China

Google Play is momenteel verbannen in China, waardoor bedrijven als Huawei en Oppo furore maken met hun eigen app-winkels. Echter, door de internationale dominantie van de Google-downloadwinkel hebben de digitale winkels uit China vaak weinig kans. Helemaal als het om ondersteuning van appontwikkelaars gaat, die nog altijd liever met Google samenwerken. Het samenwerkingsverband GDSA kan dit probleem tackelen door een alternatief aan te bieden, waar je op één plek overal je app kwijt kunt als ontwikkelaar.

Google Android Q andere naam
Play Store. (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Op de website van GDSA staat dat het alternatief voorlopig in negen landen uitkomt, waaronder India, Indonesië, Rusland en Maleisië. Dat zijn landen waar de Chinese merken ontzettend populair zijn, omdat ze veelal toestellen uitbrengen voor de lagere segmenten van de markt. De Chinese fabrikanten hebben verder veertig procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen, blijkt uit marktcijfers van het vierde kwartaal van 2019. Dus zo’n samenwerking zou er nog wel eens voor kunnen zorgen dat Google Play het moeilijk krijgt.

Dan hebben we natuurlijk nog het probleem dat Huawei geen gebruik mag (en wil?) maken van Google-diensten en bijvoorbeeld de Google Play Store, waardoor dat bedrijf dus extra gemotiveerd is om met een alternatief op de proppen te komen. Het nieuwe platform zou in maart moeten verschijnen, maar de lancering kan uitstel opgelopen hebben door het coronavirus. Wanneer het platform naar Nederland of Europa komt, is op dit moment nog niet duidelijk.

Reuters

Reageer op artikel:
Huawei, Xiaomi, Oppo en Vivo bundelen krachten voor Google Play-alternatief
Sluiten