Huawei verwacht ook zonder Google de grootste ter wereld te worden

Huawei heeft het in 2019 alles behalve makkelijk gehad door het handelsverbod van de Verenigde Staten. Maar ondanks dat het Chinese bedrijf om moet gaan met de gevolgen van het verbod, verwacht het nog steeds de grootste ter wereld te worden.

De meningen over de toekomst van Huawei zijn sterk verdeeld. Er zijn partijen die daadwerkelijk geloven dat het bedrijf de handen vuilmaakt aan spionage of, in ieder geval, andere illegale praktijken. Maar er zijn ook zeker partijen, zoals Microsoft, die het niet eens zijn met de manier waarop het bedrijf behandelt wordt. De een denkt dat het bedrijf de klap niet te boven komt, terwijl de ander gelooft dat het de gevolgen van de het handelsverbod naar eigen hand kan zetten. En Huawei zelf hoort ook zeker bij die laatste groep.

Huawei: succesvol zonder Google?

Het mag duidelijk zijn dat Huawei alles behalve blij is met het feit dat er zo goed als geen zaken meer gedaan kunnen worden met Google. We kunnen ons daarbij ook heel goed voorstellen dat Google zelf ook niet heel blij is met het verlies van de samenwerking. CEO Ren Zhengfei (Huawei) heeft meerdere malen laten weten dat de voorkeur bij een samenwerking met Google ligt, maar dat dit simpelweg niet meer mogelijk is. En daarom moet het bedrijf overstappen op plan B.

Plan B is in dit geval de uitrol van Harmony OS: het besturingsysteem dat uiteindelijk op alle slimme apparaten van het bedrijf moet draaien. Het systeem rolt eerst uit voor de smart tv’s van het bedrijf, maar zal later dus ook draaien op de smartphones. Daarmee gaat het bedrijf het ongetwijfeld voor elkaar krijgen om de Chinese markt te blijven veroveren.

Huawei Mate 30 geen Google diensten
Een bord met lichtgevende letters (Afbeelding: AFP / Fred Dufour)

Maar de uitdaging van deze situatie ligt uiteraard buiten Azië. Huawei wist vooral in Europa de markt op te schudden en kan dit, zonder toegang tot de Google-diensten, een stuk minder makkelijk doen. Zeker gezien het feit dat de eigen app store van Huawei slechts een fractie van het aanbod van de Google Play store kan bieden. De vraag is: is dat genoeg om marktleider te worden?

Succesvol zonder Google!

Ren Zhengfei weet dat Huawei in een lastige situatie zit, maar gelooft erin dat het bedrijf de gevolgen van het handelsverbod kan overleven. Sterker nog: hij verwacht zelfs dat het bedrijf uiteindelijk aan de top zal staan. Daarbij probeert Huawei het tij te keren tegenover de Verenigde Staten en Amerikaanse bedrijven. Volgens de CEO zouden de harde maatregelen van de VS een reden voor partijen in het buitenland kunnen zijn om niet meer samen te werken. Het zou ze kunnen motiveren om zelf aan de slag te gaan en Amerikaanse producten op die manier onnodig te maken.

Zhengfei geeft toe dat de Verenigde Staten op dit moment leidend zijn op het gebied van innovatie, maar dat het slechts een kwestie van tijd is tot het land deze positie verliest. Het enige probleem voor Huawei is alleen dat tijd precies datgeen is wat het bedrijf niet heeft.

CNN Business

Reageer op artikel:
Huawei verwacht ook zonder Google de grootste ter wereld te worden
Sluiten