Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gadgets 6 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Hubble-ruimtetelescoop schiet verbluffende nieuwe foto’s met een resolutie van 1,5 miljard pixels

Officieel is de missie van de Hubble-ruimtetelescoop al lang afgelopen, maar de satelliet werkt nog als een trein. De meer geavanceerde James Webb Space Telescope wordt waarschijnlijk pas in 2018 gelanceerd, dus waarom zou je de Hubble niet meer gebruiken. Sterker nog: de telescoop blíjft ons verbazen met fantastische beelden uit de ruimte.

De Hubble maakte onlangs een enorme foto van de Andromedanevel: een sterrenstelsel dat op 2,5 miljoen lichtjaar afstand ligt! De foto bevat anderhalf miljard pixels en je hebt ongeveer 600 beeldschermen om ‘m op ware grootte te kunnen bekijken. Het toeval wil dat we die net allemaal uitgeleend hebben, dus check hier de versie voor één scherm waarop je eindeloos kunt inzoomen!

 
Omdat het dit jaar twintig jaar geleden is dat Hubble één van zijn bekendste foto’s maakte, werd besloten om dit plaatje opnieuw te schieten, maar nu met de geüpgradede apparatuur. De kans is groot dat je dit shot van de Adelaarsnevel wel eens gezien hebt. De Pilaren der Creatie zijn twee gigantische uitloper van gas. Check de oude foto en de nieuwe:

 
Als je dit al mooi vindt, check dan zeker de infraroodfoto’s van de Pilaren der Creatie! Hierop wordt duidelijk zichtbaar wat er allemaal gebeurt in deze gigantische wolken: hier ontstaan nieuwe sterren; vandaar ook de naam. Schitterend!

 
De Pilaren der Creatie liggen een stuk dichterbij dan de Andromedanevel, op ‘slechts;’ 7.000 lichtjaar afstand. De sterren die je ziet ontstaan zijn dus echt piepjong!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hubble-ruimtetelescoop schiet verbluffende nieuwe foto’s met een resolutie van 1,5 miljard pixels
Sluiten