Ilona Braam
Ilona Braam Home 24 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit huis past zich automatisch aan het klimaat aan met roterende kamers

Op sommige plaatsen op aarde is er altijd een lekker gematigd klimaat. Op andere plaatsen gaat de temperatuur van het ene naar het andere uiterste. Teheran in Iran is zo’n plaats. In de zomer is het bloedheet, terwijl je het in de winter stervenskoud hebt. Om het jaar te overleven hebben traditionele Iraanse huizen daarom ook een aparte woonkamer voor de zomer en de winter. Architect Alireza Taghaboni bedacht echter een meer efficiënte manier om de fluctuerende temperaturen de baas te zijn: roterende kamers.

Sharifi-ha huis met roterende kamers

Roterende kamers draaien 90 graden naar buiten en binnen

Zijn roterende creatie heet het Sharifi-ha huis en bestaat onder andere uit drie kamers: een ontbijtkamer, logeerkamer en kantoor. Deze kunnen 90 graden gedraaid kunnen worden.om in de zomer te genieten van het terras, het uitzicht en het mooie weer. In de winter draai je de kamers weer terug naar de horizontale positie, wat ervoor zorgt dat de kamers beter bestand zijn tegen de kou en het binnen lekker warm blijft. De kamers hebben aan de zijkant een deur, welke in de zomer toegang biedt tot het terras in in de winter wordt gebruikt om de rest van het huis te betreden.

Sharifi-ha huis met roterende kamers

Rest van het huis mag ook gezien worden

Als je naar de rest van het huis kijkt snap je overigens wel dat het roteren van de kamers meer iets is voor de show, dan dat het echt nodig is. In de twee verdiepingen onder de grond vinden we onder andere een fitness en wellnesscentrum met een sauna, zwembad, gym en biljarttafel. Op de begane grond is er ruimte om te parkeren en bevindt zich het verblijf van de huishoudster. Met al dit is het natuurlijk ook geen probleem om het huis gewoon te voorzien van airconditioning en een centrale verwarming om de temperaturen te trotseren. Maar roterende kamers wint het wel wat betreft geliktheid.

Sharifi-ha huis
Sharifi-ha huis

Hoewel veel mensen met plezier in een huis als dit zouden willen wonen, is de realiteit meestal wat meer sober. Maar ook voor kleinere ruimtes zijn er geweldige oplossingen. Dit slimme meubelstuk kan zich bijvoorbeeld aanpassen aan je wensen en zich transformeren tot meerdere meubelstukken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit huis past zich automatisch aan het klimaat aan met roterende kamers
Sluiten