Human Cost of Construction toont de slachtoffers van beroemde bouwprojecten

De FIFA kreeg de afgelopen maanden ongenadig hard op zijn falie, door bewijzen van corruptie binnen de wereldvoetbalorganisatie. Het WK in Qatar van 2022 blijft uiterst verdacht, want welk weldenkend mens gaat nou met vijftig graden celsius voetballen in een woestijn?

The Human Cost of Construction

De stadions worden in hun geheel uitgerust met airco(!), maar ze moeten natuurlijk eerst nog gebouwd worden. Qatar staat niet bepaald bekend vanwege de fijne behandeling van arbeiders, om nog maar te zwijgen over de zware omstandigheden. Men schat dat duizenden gastarbeiders tijdens de bouw om het leven zullen komen. Er bestaan zelfs al wat bijtende protestacties!

Op de site The Human Cost of Construction vind je veel beroemde bouwprojecten, compleet met hoeveel arbeiders er bij de bouw kwamen te overlijden. Gevaarlijke werkomstandigheden, ongelukken, honger en uitdrogingā€¦ Vooral bij oudere projecten had de veiligheid van de werknemers amper prioriteit! Als er een paar naar beneden vielen, of werden verpletterd, dan stonden er genoeg arme mensen te trappelen om meteen te mogen beginnen.

Erg intrigerend om even te bekijken. De spoorweg tussen Burma en Siam, gebouwd door geallieerde krijgsgevangen in de Tweede Wereldoorlog, springt er uit, met ruim 100.000 slachtoffers. Bijna de helft van iedereen die er aan werkte!

Het Suezkanaal in Egypte kostte aan 120.000 mensen het leven. Relatief gezien was het Panamakanaal echter het dodelijkste project. Van iedere 1000 arbeiders overleden er 408(!) tijdens het werk. Bijzonder is dat bij de bouw van het schitterende Chrysler building in New York niemand overleed. Een klein wonder, aangezien deze toren echt uit de grond werd gestampt!

Indrukwekkende site! Mocht je van dit soort infographics houden, check dan ook deze duizelingwekkende visualisatie van de Tweede Wereldoorlog.

Reageer op artikel:
Human Cost of Construction toont de slachtoffers van beroemde bouwprojecten
Sluiten