Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Uncategorized 3 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

In Japan kun je een human uber bestellen die als je dubbelganger fungeert

Soms is er een afspraak in je agenda die eigenlijk niet zo goed uitkomt, of een event waar je helemaal niet bij kunt zijn. Dat is jammer of onhandig, maar je kunt niet op twee plekken tegelijk zijn en zult toch moeten kiezen tussen gaan en niet gaan. Of toch niet? In Japan (waar anders) is de human uber bedacht: een manier om een surrogaatpersoon alsnog naar een event of meeting te laten gaan in jouw plaats. En het is werkelijk bizar.

Human uber is een ding

De human uber maakte zijn debuut tijdens de EmTech conferentie in Azië. Het concept werkt eigenlijk heel simpel: een vervangend persoon bindt een scherm dat iets wegheeft van een iPad op zijn gezicht, om de fysieke plek van de ander op te vullen. Op het scherm is het gezicht te zien van de persoon die op dat moment ergens in Bali aan het chillen is, of thuis op de kinderen zit te passen. Door de ingebouwde speakers in de tablet is de persoon ook te horen.

Dit klinkt wel erg veel als iemand laten inbellen via Skype om zo alsnog een meeting te kunnen bijwonen als je het ons vraagt. Waar op zich niks mis mee is. Hier is nu dus een complete op zichzelf staande technologie voor bedacht. De naam van het ‘masker’ is ChameleonMask. Op de website van ChameleonMask is een video te vinden waarop je kunt zien hoe de vervangende persoon de instructies van de persoon in de tablet opvolgt.

De wereld nam kennis van de vreemde Japanse gadget nadat MIT Tech Review-schrijver Will Knight er een foto van deelde op Twitter. En ja, de foto’s zien er net zo ongemakkelijk en haast verontrustend uit als je wellicht zou verwachten.

Hele vreemde toepassing

Ergens op afstand bij zijn wordt met deze technologie echter niet veel verder gebracht dan iets te kunnen horen en zien terwijl je er fysiek niet bent. Zo kunnen ouderen bijvoorbeeld ‘boodschappen doen’, terwijl ze anders het huis niet uit zouden komen. Oké, nu komen ze ook het huis niet uit, maar hebben ze wel de mogelijkheid om een kijkje buiten de deur te nemen. Op de website staan echter een aantal meer bizarre voorbeelden genoemd van het gebruik van de techniek. Zo wordt de optie benoemd om door een human uber in te zetten die zich voordoet als een beroemdheid, of om je vervanger voor je op date te laten gaan. Het is dus niet alleen praktisch bedoeld, maar ook als entertainment. Ehm, bijzonder.

Het klinkt op zich niet verkeerd om iemand voor je naar events te laten gaan op momenten dat jij niet echt wilt gaan. ‘Helaas’ kun je deze gadget en service niet kopen in Nederland. Dit is some real Black Mirror shit toch?!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
In Japan kun je een human uber bestellen die als je dubbelganger fungeert
Sluiten