Daniel Koster
Daniel Koster Fotografie 23 apr 2016

Humor: fotograaf probeert eigen foto van fotodief terug te kopen

Steve Arklay is een fotograaf die prachtige foto’s maakt, waaronder de onderstaande. Echter kwam ‘ie deze foto plots tegen op een Instagram account van iemand anders. Die had de foto zonder het te vragen en dus zonder toestemming van de fotograaf geplaatst. De dief bood ‘m zelfs tegen verkoop aan. Nu kun je diegene dan een bericht sturen en vragen of ‘ie ‘m offline wil halen. Ook kun je dit openbaar aan het licht stellen. Maar dat kan verkeerd uitpakken, zoals uit dit voorbeeld blijkt. Die fotograaf deed dat en kreeg het halve internet over zich heen. In plaats daarvan besloot ‘ie iets briljants. Hij ging het gesprek aan en probeerde zijn eigen foto terug te kopen van de fotodief.

Fotograaf probeert eigen foto van fotodief terug te kopen

Steve kwam er via via achter dat zijn foto op de Facebook en Instagram van een ander stond. Er stond zelfs bij dat ‘ie ‘m tegen betaling voor verkoop aanbood. Dat stootte de fotograaf uiteraard tegen het zere been. De doorsnee fotograaf zou woedend zijn en diegene erop aanspreken. Wellicht zou ‘ie zelfs rechterlijke acties ondernemen. Logisch ook, vinden wij. Maar Steve deed iets totaal anders en stuurde het onderstaande bericht.

Aangezien de fotograaf wist dat de fotodief het origineel niet in zijn bezit had, wist ‘ie dat een dergelijk formaat foto niet mogelijk zou zijn. De fotodief hapte wel. Wat berichten werden gewisseld, zoals je hieronder kunt zien. Echter stopte de communicatie abrupt. Waarom? Omdat Steve aangaf de foto te willen betalen. Hierbij vroeg ‘ie de dief de foto naar zijn adres te sturen. Zijn eigen voor- en achternaam gebruikte ‘ie daarvoor. Hiermee kwam de fotodief erachter dat ‘ie met de maker van de foto aan het berichten was.

Plots verdween de gestolen foto van de Instagram van de fotodief en van het web. Daarmee blijkt de oplossing van Steven een effectieve. Een les die je hieruit kunt leren is dat je ervoor moet zorgen dat je je foto’s nooit in hoge kwaliteit op het web moet plaatsen. Dan was het voor de fotodief een stuk gemakkelijker geweest om geld te verdienen aan de foto. Een andere les die je kunt trekken is dat je op originele manieren ervoor kunt zorgen dat je foto snel weer van het account van een dergelijke oplichter verdwijnt! Een komisch verhaal is het in ieder geval zeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Humor: fotograaf probeert eigen foto van fotodief terug te kopen
Sluiten