Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Home 19 jul 2015

Hup, in de schuilkelder! Deze robots kunnen zelfstandig nadenken!

In de beroemde Terminator-films verandert onze wereld in een post-apocalyptische hel, zodra computers en robots zelfstandig kunnen nadenken. Niet schrikken, maar… dit is gebeurd! Gelukkig merken we hier niets van, hoewel: die Terminator-films worden wel steeds minder goed. Erg meta!

Slimme robots!

Wetenschappers van het Rensselaer Polytechnic Institute voerden onlangs een experiment uit, waarin drie robots werden ondervraagd. De robotjes kregen een (virtuele) pil toegediend, met de druk van een knop. Twee ervan zouden echt werken, terwijl één robot willekeurig een placebo kreeg toegediend.

Naderhand vroegen de wetenschappers of de robots een werkende of niet-werkende pil hadden gekregen. Slechts één robotje meldde dat hij het niet wist. ‘Oh wacht”, krabbelde hij terug, “ik kan praten dus ik heb het placebo gekregen!” Hieronder zie je het moment op beeld vastgelegd. Je hóórt die robothersentjes bijna kraken. Hij zegt zelfs sorry!

Het is overigens niet de eerste keer dat een computer zoiets doet, maar dankzij deze beelden is het toch vrij uniek. Handig ook, want nu weten we in de toekomst hoe we zelfbewuste robots kunnen herkennen (en snel ontvluchten!).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hup, in de schuilkelder! Deze robots kunnen zelfstandig nadenken!
Sluiten