Hybride en elektrische auto’s populairder dan ooit! (maar niet in positieve zin)

Elektrische auto's Jeroen Kraak 6 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zowel de elektrische auto als de hybride auto wordt steeds populairder. Helaas niet alleen bij consumenten, maar ook bij de boefjes in deze wereld.

De hybride auto is een ideale tussenstap tussen een gewone benzineauto en een volledig elektrische auto. Hiermee heb je vaak net een wat grotere actieradius en ze zijn goedkoper dan een volledig elektrisch model. Met die laatste ontloop je dan weer de hoge prijs aan de pomp. Toch zijn er ook nadelen.

Hybride- en elektrische auto’s worden meer gestolen

Hoe populair de hybride auto is bij criminelen blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). De organisatie heeft nu de statistieken van de eerste zes maanden van het jaar geproduceerd.

Hieruit blijkt dat er in de eerste helft van het jaar 597 elektrische en hybride auto’s zijn gestolen. Dat klinkt misschien weinig, maar het is een flinke toename. Een jaar eerder waren het er 470. Dat is dus een toename van 31,9 procent. En dat terwijl het totale aantal gestolen personenauto’s met 1 procent is gedaald.

Er zijn verschillende redenen waarom de diefstal van hybride en elektrische auto’s is toegenomen. Ten eerste is het aantal elektrische auto’s toegenomen aangezien steeds meer mensen overstappen vanaf een benzineauto. Dat zorgt er ook voor dat er meer vraag is, waardoor het makkelijker is voor criminelen om ze te slijten. Als laatste zijn ze ook duurder dan gewone exemplaren en dus is de winst groter.

Dit kun je eraan doen

Met dit nieuws is het goed voor te stellen dat je jouw elektrische auto extra wilt beschermen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan speciale sloten om je rem en stuur te blokkeren of een harder autoalarm te installeren. Ook een dashcam kan een afschrikkende werking hebben.

Elektrische auto makkelijker te stelen voor dieven? Dit zijn de feiten
Zo wil je jouw Tesla niet tegenkomen. (Afbeelding: Unsplash / bewerking: WANT)

Een goede verzekering afsluiten is aan te bevelen. Verleng sowieso je aanschaf/nieuwwaarderegeling. Hierdoor krijg je langer de aanschafwaarde van je auto vergoed als deze bijvoorbeeld gestolen wordt. Controleer ook of je laadkabels zijn meeverzekerd. Ook deze zijn steeds vaker een doelwit van criminelen.

Is het nog steeds te vroeg om een elektrische auto te kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen