Met de hydrofoil surfplank zweef je op het water, Aladdin is er niks bij

Misschien heb je ze al wel eens gezien, of misschien gaan we je nu een mind-is-blown moment bezorgen. Het zwevende surfboard is namelijk een ding en heeft een naam: hydrofoil.

Terwijl jij deze zomer je eerste (of zoveelste) golven pakt op een normale surfplank is er een nieuwe revolutie gaande in de watersport, genaamd hydrofoil. In de pro surf-scène wordt er lacherig over hydrofoiling gedaan. Dit komt mede doordat het er (zacht uitgedrukt) bizar uit ziet, maar deze vernieuwende sport is, net als bijna alle andere watersporten, zeker niet voor the faint hearted.

Want tradtioneel surfen was nog niet moeilijk genoeg

Big-wave surfer Laird Hamilton introduceerde het hydrofoil surfen om geen last meer te hebben van hobbels en bobbels in 15 meter hoge golven tijdens het surfen.

Boven het water zweven, alsof 15 meter nog niet hoog genoeg is, bleek een goede oplossing voor dit probleem. De beste man, die met zijn 53-jaar nog steeds bekend staat om het surfen van monsterlijk grote golven, hoopt met hydrofoil surfen oneindig op golven mee te kunnen riden. ‘Helaas’ is het menselijk lichaam daar nog niet toe in staat.

Op een oude foil moet je het leren

De foil-revolutie bereikt de watersporten nu pas voorzichting, maar de hydrofoil-techniek wordt al ruim 100 jaar gebruikt op verschillende watervoertuigen. Zowel gemotoriseerde voertuigen, grote en kleine zeilboten en windsurfplanken, wakeboards, kiteboards, surfplanken en SUPboards zijn al in hydrofoil uitvoering verschenen.

Het eerste hydrofoil voertuig was een boot, gebouwd in 1906 door de Italiaan Enrico Forlanini. De eerste watersport met de hydrofoil-techniek die volgde was het waterskiën (alsof dat er nog niet komisch genoeg uitziet) maar tegenwoordig zie je hydrofoil steeds vaker op catamaran’s en in alle mogelijke watersporten.

Surfplank

Even serieus, een surfplank die zweeft, HOE dan?

Je denkt nu misschien, dit is pure magie, gezichtsbedrog en onmogelijk, maar vanuit een hydrodinamisch oogpunt is hydrofoil surfen makkelijker te begrijpen dan je misschien denkt. Een hydrofoil surfplank zweeft namelijk boven het water door dezelfde techniek als waarmee een vliegtuig in de lucht blijft zweven. De hydrofoil heeft twee vleugels, een aan de achterkant en een aan de voorkant, die de surfplank stabiliseert. Ook hebben de vleugels hogedrukgebieden en lagedrukgebieden.

Wanneer de surfplank beweegt wordt er opwaartse kracht gegenereerd, net als bij een vliegtuig. De druk op de hoge- en lagedrukgebieden op de vleugels (die zich uiteraard onder water bevinden) zorgt voor verschillende snelheden waardoor het lijkt alsof de surfer op een vliegend tapijt over het water glijdt. Een kind kan de was doen.

surfplank

Het mag er dan wat zweverig uitzien, maar hydrofoil surfen is zeker niet zonder gevaren. Je kunt er namelijk snelheden tot 130 kilometer per uur mee bereiken op open water door de stroming van de zee. Ook zijn er al enkele ongelukken gebeurd waarbij iemand de zwevende surfplank probeerde te koppen, au.. Al wordt revolutie rondom het hydrofoil surfen in de pro surf-scene nog niet helemaal geaccepteerd, wij zouden dit mooie staaltje techniek graag eens uitproberen.

Nog liever even toekijken vanaf het strand? Muziek uit een van deze vijf beste waterdichte speakers maakt je stranddag net wat beter.

Reageer op artikel:
Met de hydrofoil surfplank zweef je op het water, Aladdin is er niks bij
Sluiten