Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 22 mrt 2017

Hyperloop wordt tastbaar: eerste passagierscapsule is onderweg

We weten inmiddels dat de Hyperloop van Elon Musk de transportwereld op zijn kop gaat zetten. En dat daarin een rol is weggelegd voor de Nederlandse whizzkid Tim Houter. De Hyperloop klinkt misschien nog als sciencefiction, maar begint nu toch echt tastbaar te worden.

Het particuliere bedrijf Hyperloop Transportation Technologies (HTT) heeft uit de doeken gedaan dat een team begonnen is met de bouw van ‘s werelds eerste passagierscapsule op volledige schaal. De bouw gebeurt in samenwerking met Carbures, een Spaanse bedrijf dat gespecialiseerd is luchtvaartengineering.

De futuristische passagierscapsule van HTT wordt 30 meter lang, krijgt een diameter van 2,7 meter en moet veertig passagiers kunnen vervoeren. “We verwachten dat één capsule 164.000 mensen per dag kan vervoeren,” zegt Dirk Ahlborn, co-founder en CEO van het bedrijf.

HTT werkt ook aan haar eigen loops, de nieuwe passagierscapsule is uiteraard verenigbaar met dat ontwerp. De pods, zoals het bedrijf ze noemt, kunnen binnen 40 seconden aankomen en weer vertrekken van een station. Daar kan de NS nog een puntje aan zuigen.

Sneller dan de eerste testrit met een Hyperloop

Het de bedoeling dat de capsules zich met een snelheid van 1.223 kilometer per uur tussen de stations kunnen verplaatsten, net iets langzamer dan het geluid (1.234 kilometer per uur). De eerste testrit met een Hyperloop ging met een snelheid van 1.220 kilometer per uur.

De capsules zijn deze week in productie gegaan. HTT wil volgend jaar de eerste exemplaren presenteren bij haar hoofdvestiging in de Franse stad Toulouse. Er lopen haalbaarheidsonderzoeken en onderhandelingen om de pods daadwerkelijk op de markt te krijgen.

hyperloop passenger pod

Er zijn meer bedrijven die zich vol richten op de Hyperloop. De ontwikkelingen volgen zich in zo’n snel tempo op dat het nauwelijks nog bij te houden is. In dit dossier mis je niets. En over bedenker Elon Musk gesproken: hier legt hij uit waarom de vliegende auto een grote flop wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hyperloop wordt tastbaar: eerste passagierscapsule is onderweg
Sluiten