Ilona Braam
Ilona Braam Rides 5 dec 2017

Hyundai presenteert nieuwe waterstofauto op Goeree-Overflakkee

Hyundai heeft als doel om  in 2021 het groenste automerk in de wereld te zijn. De automaker is hiermee al behoorlijk goed op weg en presenteert tijdens het duurzaamheid- en innovatiecongres Energy Island een nieuwe waterstofauto als één van de stappen om dit doel te bereiken. We hebben het over de Hyundai FE Fuel Cell Concept: een gelikt uitziende auto, die met zijn uiterlijk duidelijk hint naar de gebruikte brandstof.

Vormgeving geïnspireerd door natuur en water

Het design van de waterstofauto is dan ook geïnspireerd door de natuur en uiteraard water. Als je de auto ziet, moet je inderdaad ook denken aan soepel rollende golven. Verder is het uiterlijk van de auto voornamelijk functioneel zonder teveel poespas. Verschillende elementen bevorderen de aerodynamica van de FE Fuel Cell, zoals de achtervleugel en geïntegreerde luchtroosters.

Hyundai FE Fuel Cell Concept waterstofauto

FE voor Future Eco

De FE in de naam staat voor Future Eco en verwijst naar de verschillende nieuwe technologieën, die er in de auto gebruikt worden. Zo is er bijvoorbeeld een luchtbevochtiger, welke het water dat uit de uitlaat komt opnieuw gebruikt voor het luchtklimaat in de auto. Ook is het voertuig uitgerust met draagbare accu’s, welke opgeladen worden door de auto zelf en gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. In de kofferbak is er zelfs een geïntegreerd opslag en oplaadstation voor je elektrische scooter, voor het geval je hem mee wilt nemen en meten opladen.

Hyundai FE Fuel Cell Concept waterstofauto

Krachtiger, lichter en efficiënter

Eerder kwam Hyundai al met de iX35 FCEV brandstofcel. De Hyundai FE Fuel Cell zou echter maar liefst 20 procent lichter, 30 procent krachtiger en 10 procent efficiënter zijn. Dit werkt door in de prestaties van de aankomende SUV en heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op de actieradius, welke zo’n 800 km bedraagt. Hoewel dit al een behoorlijk prestatie is, blijft Hyundai investeren in de waterstoftechnologie. Samen met verschillende internationale automakers en bedrijven zal er zo’n 10 miljard euro worden geïnvesteerd in waterstof-gerelateerde producten, onder de naam Hydrogen Council.

Hyundai FE Fuel Cell Concept waterstofauto

Hyundai FE Fuel Cell zelf bekijken

Als je de bijzondere auto zelf wilt bekijken, is dat mogelijk op 8 en 9 december op Goeree-Overflakkee tijdens het Energy Island congres. De waterstofauto is te vinden bij stand 35 van Hyundai Van Trigt. Als het goed is zal de auto vervolgens in 2018 na de zomer in Nederland beschikbaar zijn.

Tesla Model S als waterstofauto

Ook het Nederlandse familiebedrijf Holthausen Group is bezig geweest met waterstoftanks. Het bedrijf kwam echter niet met een eigen auto, maar besloot een Tesla Model S de eer te geven om ook een waterstofauto te worden. Het resultaat: de Hesla.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hyundai presenteert nieuwe waterstofauto op Goeree-Overflakkee
Sluiten