Ilona Braam
Ilona Braam Cars 29 jun 2017

Hyundai Kona SUV: robuuste crossover met technische snufjes

SUV’s zijn de laatste jaren erg populair geworden om hun versatiliteit. Ze bieden automobilisten een ideale balans tussen robuuste prestaties, voldoende ruimte en comfort. Vooral de SUV modellen van Hyundai doen het behoorlijk goed. De automaker heeft sinds de lancering van de eerste Santa Fe zestien jaar geleden al meer dan 1,4 miljoen van de sports utility vehicles verkocht. De laatste aanwinst in Hyundai’s SUV assortiment is de Hyundai Kona: een frisse crossover met een originele verschijning.

Aloha KONA

Zoals de rest van de SUV familie is ook het laatste familielid vernoemd naar een geografische plaats. Na de Santa Fe, Creta en Veracruz krijgen we nu dus de Kona. De naam verwijst naar een zonnig district op Hawaii waar je van alles vindt van koffie boerderijen tot historische bezienswaardigheden.

Hyundai Kona

Robuuste vormen en stoere accenten

De Hyundai Kona meet 4,17 meter lang en heeft een breedte en hoogte van respectievelijk 1,80 en 1,55 meter. Verder heeft de auto een wielbasis van 2,60 meter gekregen. Opvallend aan de Kona zijn de twin-koplampen. Deze lijken de naam eer aan te doen en zouden met wat verbeeldingskracht gezien kunnen worden als de ogen van een Hawaiiaanse danseres. Verschillende componenten zoals de luchtinlaten en mistlampen worden geaccentueerd door mat zilver, wat de Kona een stoer uiterlijk geeft. De robuuste vormen gecombineerd met scherpe lijnen versterken deze look.

Hyundai Kona

Dit jaar benzinemotoren, volgend jaar pas diesel

Bij de lancering zal de Kona alleen voor benine liefhebbers beschikbaar zijn. Hierbij kan gekozen worden tussen twee benzinemotoren. Als eerste is er een 1.0 T-GDI motor, welke goed is voor 120 pk en 172 Nm. Met deze motor is de Kona uitgerust met voorwielaandrijving en een handgeschakelde versnellingsbak met zes versnellingen.

De tweede optie is een 1.6 T-GDI motor met 177 pk en een 265 Nm koppel. Met deze motor hoort een zeventraps automaat en heb je net wat meer grip met vierwielaandrijving. Volgend jaar zouden er ook twee dieselmotoren aan de lijst toegevoegd moeten worden van 1,6 liter. Deze verschillen onder andere in kracht. Eén zou goed zijn voor 115 pk en de andere zou 136 pk produceren.

Hyundai Kona

Hyundai Kona zorgt dat er niks met je gebeurd

Zoals elke nieuwe auto wordt ook de Kona uitgerust met allerlei technische snufjes en rijhulpsystemen. Om je veilig te houden heb je onder andere de beschikking over Lane Keep Assist, Blind Spot Detection en Autonomous Emergency Braking. In het najaar zal het zover zijn en kunnen we de Hyundai Kona zelf ervaren.

Hoewel het fijn is dat er nog nieuwe SUV’s komen met benzine- en dieselmotoren gaan we volgens de analisten binnenkort de elektrische kant op. Met de Audi e-tron Sportback ben je daar alvast op voorbereid. Deze elektrische SUV gaat de strijd aan met Tesla.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hyundai Kona SUV: robuuste crossover met technische snufjes
Sluiten