Ilona Braam
Ilona Braam Tech 9 okt 2018

IBM gaat je voedsel tracken met de blockchain

Onlangs is de wereld weer een interessant nieuw blockchain project rijker geworden. IBM heeft namelijk officieel Food Trust gelanceerd. Dit is een platform waarmee voedsel getrackt kan worden door het hele voedsel-ecosysteem en dat ervoor zou moeten zorgen dat de voedselindustrie een stuk veiliger, transparanter en efficiënter wordt.

Achttien maanden proefperiode

Dankzij de transparantie van de blockchain zou het met Food Trust makkelijker dan ooit worden om na te gaan waar producten precies vandaan komen en waar ze zich bevinden. Het IBM blockchain project werd al in 2016 aangekondigd als het platform dat verschillende partijen in de voedselindustrie bij elkaar zou kunnen brengen. Vorig jaar begonnen ze aan een 18 maanden lange proefperiode met bedrijven zoals Nestlé SA, Golden State Foods en Unilever NV.

IBM Food Trust blockchain project

Food Trust en Carrefour

De proefperiode is nu echter voorbij en IBM is er klaar voor om Food Trust groots in te zetten. Ze laten in hetzelfde bericht over de lancering van het project meteen ook weten dat ze samen gaan werken met het Franse hypermarktconcern Carrefour en dat is niet niks. Carrefour heeft namelijk meer dan 12 duizend winkels, verspreid over 33 landen. Het plan is om Food Trust eerst in de eigen winkels te gebruiken om vervolgens in 2022 uit te breiden naar alle Carrefour merken over de wereld.

Bladgroenten tracken vanaf de boerderij

IBM heeft ook Walmart al zover gekregen om met het systeem te werken. Walmart was  zelfs al in 2016 van de partij en was één van de eerste bedrijven die meedeed met het experimenteren met het blockchain project. Ze gebruikten de technologie toen om voedsel, waar klanten over hadden geklaagd, te identificeren en te verwijderen uit de schappen. Vorige maand liet de Amerikaanse supermarktketen nog weten dat ze hun leveranciers van bladgroenten gaan vragen om een tracking systeem te implementeren, gebaseerd op Food Trust. Hiermee zou het pad van de bladgroenten vanaf de boerderij naar de supermarkt getrackt kunnen worden.

IBM dol op de blockchain

IBM lijkt overigens erg enthousiast te zijn over de blockchain. Ze hebben behoorlijk wat patenten lopen voor blockchain projecten en staan wat dat betreft zelfs wereldwijd op nummer één samen met Alibaba. Van Alibaba oprichter Jack Ma, weten we inderdaad dat hij volop in de blockchain technologie gelooft. Eerder dit jaar liet hij nog weten dat de blockchain geen bubbel is, maar Bitcoin wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cointelegraph

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
IBM gaat je voedsel tracken met de blockchain
Sluiten