Ilona Braam
Ilona Braam Tech 26 mrt 2018

‘s Werelds kleinste computer is kleiner dan een korreltje zout

Bedrijven proberen computerchips steeds kleiner en kleiner te krijgen, zodat onze apparaten ook steeds kleiner en krachtiger kunnen worden. In 2015 werd de Michigan Micro Mote geprezen als ‘s werelds kleinste computer met een grootte van 2 mm. IBM maakt echter korte metten met deze prestatie en onthulde onlangs de nieuwe kleinste computer op aarde.

Neem het letterlijk met een korreltje zout

Een computer van 2mm is al behoorlijk klein, maar IBM gaat een stapje verder en heeft er nu één gemaakt van 1 mm x 1 mm groot. Veel mensen die zoiets lezen nemen dit met een korreltje zout en in dit geval moet je dat letterlijk doen.

Twee mm is namelijk nog kleiner dan sommige korreltjes zout en om te demonstreren hoe klein de computer daadwerkelijk is, werd natuurlijk ook een foto gemaakt van het dingetje samen met zout. Wat het computertje extra bijzonder maakt is dat het geproduceerd kan worden voor minder dan 8 eurocent.

IBM kleinste computer met zout

Honderdduizenden transistoren

Het computertje zou verder uitgerust zijn met een processor met honderdduizenden transistoren. Ook vinden we op het 1 mm dingetje SRAM geheugen en een fotovoltaïsche cel om voor energie te zorgen.

Om te communiceren met de buitenwereld is er als laatste ook nog een communicatie unit, die LED technologie en een fotodetector gebruikt. Volgens IBM zou het kleine stukje tech de kracht hebben van een x86 chip uit 1990.

IBM moederbord met kleinste computer
Vierenzestig moederborden met elk twee exemplaren van IBM’s kleine computer

Kleine computer voor de blockchain

IBM is ook verantwoordelijk voor de supercomputer Watson, die onder andere het spel Jeopardy heeft gewonnen en tenniswedstrijden heeft geanalyseerd tijdens de U.S. Open. We zijn benieuwd wat de nieuwe kleine computer allemaal voor veranderingen teweeg zal brengen in de wereld.

Op het moment lijkt IBM gefocust te zijn om het in te zetten voor de blockchain plannen van het bedrijf. Zo wil IBM binnen de komende vijf jaar cryptografische ankers en de blockchain gebruiken om het vervalsen van producten tegen te gaan.

De blockchain wordt door steeds meer mensen gezien als de oplossing voor allerlei problemen. Maar hoewel de technologie met veel voordelen komt, zijn er ook nadelen. Dit zijn de vijf grootste voor- en nadelen van de blockchain.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘s Werelds kleinste computer is kleiner dan een korreltje zout
Sluiten