Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 27 feb 2014

IBM verkoopt gerechten die zijn verzonnen door een zelfdenkende computer

Wie aan IBM denkt zal niet meteen aan eten of culinaire hoogstandjes denken, want wat heeft het IT-bedrijf daarmee te maken? Meer dan je denkt! Cognitieve computers, computers die niet alleen code volgen maar in staat zijn om zelf te leren, zijn al werkelijkheid en hoewel ze het menselijk brein (nog) niet na kunnen bootsen, kunnen ze al wel nieuwe gerechten bedenken en recepten verzinnen.

IBM, dat al sinds 2008 samenwerkt met DARPHA om een computer te ontwikkelen die denkt als mensen, is sinds kort de samenwerking aangegaan met het Institute of Culinary Education. Zij reizen rond met de IBM Food Truck waarin ze gerechten serveren die zijn bedacht door een cognitieve computer. Nee, er wordt niet op het internet gezocht naar bestaande recepten die vervolgens veranderd worden; de computer verzint het helemaal zelf. De chef-koks in de truck kiezen een ingrediënt uit waar ze mee willen koken en het zoekt er een selectie van totaal verschillende ingrediënten en smaken bij. De uitkomst is nieuwe gerechten die waarschijnlijk nooit eerder gemaakt zijn en waar je zelf niet zo snel op zou komen. Zo hebben ze onder andere al Turkse bruchetta, Oostenrijkse chocoladeburrito’s, Baltische appeltaart en een Zweeds-Thaise asperge-quiche gemaakt. In het filmpje hieronder zie je hoe het nou precies werkt.

Wil jij ook graag deze gekke, interessante en misschien wel super lekkere gerechten proeven? De truck toert op dit moment door Amerika en zijn volgende stop is Austin, Texas waar dan het SXSW festival plaatsvindt. Als je daar toevallig heen gaat is het zeker aan te raden om dit gastronomische hoogstandje uit te proberen.

Reageer op artikel:
IBM verkoopt gerechten die zijn verzonnen door een zelfdenkende computer
Sluiten