Ilona Braam
Ilona Braam Home 19 mrt 2018

Startup zet 3D-printer in voor woningen op aarde en in de ruimte

Wanneer je je in de kou snel naar huis haast na het boodschappen doen, sta je er vaak niet bij stil dat sommige mensen in een krakkemikkig huis wonen dat even koud is als buiten of zelfs helemaal geen huis hebben om naartoe te vluchten. De Amerikaanse startup ICON wil hier echter een einde aan maken door een 3D-printer in te zetten om snel stevige huizen te printen voor een fractie van de normale prijs.

Nieuwe technologie is eerst voor rijke landen

Over het algemeen worden nieuwe technologieën niet als eerste ingezet om de minder bedeelden op aarde te helpen, terwijl het daar juist veel goeds zou kunnen doen. Nieuwe technologieën worden echter gebruikt om mensen die het niet al te slecht hebben van allerlei innovatieve gadgets te voorzien en winst te maken. ICON gaat om zijn doel te bewerkstelligen samenwerken met de non-profit New Story, welke zich inzet om internationaal met oplossingen te komen met betrekking tot huisvesting. Alexandria Lafci van New Story geeft als voorbeeld van hoe nieuwe technologie doorgaans wordt ingezet, de smartphone.

ICON huizen

Smartphones pas laat voor opkomende landen

Zo duurde het behoorlijk lang voordat opkomende landen in Afrika ook van smartphones gebruik konden maken en pas sinds kort zijn er bijvoorbeeld ook lichtere versies van populaire apps, die geschikter zijn voor de omstandigheden in die landen. ICON wil daar iets aan doen en zijn 3D-printer gaan inzetten om ook de armen te helpen, hoewel de 3D-printer nu toch ook al een tijdje worden gebruikt voor luxe artikelen zoals auto’s.

Maar ongetwijfeld zullen ze nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot 3D-printen meteen inzetten voor hun projecten.

ICON 3D-geprint huis

Huis geprint binnen 24 uur voor 5.000 euro

De printer die de hoofdrol zal gaan spelen in het maken van de ICON huizen is de Vulcan printer. Deze zou een heel huis kunnen printen voor maar zo’n 12.000 euro en ICON is van plan om deze kosten nog verder te drukken tot 5.ooo euro.

Het is de bedoeling dat er huizen met één verdieping worden gebouwd met een oppervlakte van zo’n 60 vierkante meter. Deze zouden gebouwd kunnen worden binnen 12 ot 24 uur en zouden komen met een woonkamer, slaapkamer, badkamer en veranda.

ICON huis

Andere 3D-geprinte huizen zijn Yoda hutjes

Uiteraard heb je vast wel eens eerder gehoord van huizen die geprint worden, maar ICON geeft aan deze meestal in een magazijn worden geprint en lijken op Yoda hutjes. ICON streeft ernaar om bewoonbare huizen te bouwen op de plek waar ze nodig zijn en die van de beste kwaliteit zijn.

Zo gebruiken ze cement om mee te bouwen, zodat de vraag of de huizen wel stevig zijn geen punt is. Ze geven aan dat ze tegen verschillende problemen aan zouden lopen, als ze met plastic aan de gang zouden gaan.

ICON huizen

Eerst testen als kantoorruimte

Het eerste model van de ICON huizen is onlangs in Austin Texas onthuld. Dit huisje zal eerst gebruikt worden als kantoor om te kijken wat er nog aan verbeterd zou moeten worden. Onder andere de luchtkwaliteit zal gemeten worden, hoe het eruit ziet en zelfs hoe het ruikt.

Daarna is het plan om volgend jaar 100 huizen te printen in El Salvador. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er ook in de VS huizen geprint zullen worden om ook op eigen bodem het woningprobleem aan te pakken.

ICON huizen 3D-printer

3D-printer ook voor andere planeten

Daar blijft het echter niet bij en ICON heeft behoorlijk grootse plannen. Niet alleen willen ze op aarde mensen voorzien van huizen, maar ze bereiden zich voor om ook op andere planeten huizen te gaan printen.

ICON medeoprichter Jason Ballard geeft aan dat één van de grootste uitdagingen die we als mens hebben, is hoe we in de ruimte leefgebieden zullen bouwen. 3D-printen zou één van de meer plausibele oplossingen zijn.

Misschien moeten ze gaan samenwerken met Elon Musk, aangezien hij vastbesloten is om Mars te koloniseren. Ergens zou het wel tegenstrijdig zijn, aangezien de huisjes bedoeld zijn voor armere mensen en je toch wel een miljonair moet zijn om überhaupt een ticket naar Mars te kunnen kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Startup zet 3D-printer in voor woningen op aarde en in de ruimte
Sluiten