Ideaal voor Nederland: zonnepanelen die energie uit regen opwekken

Zonne-energie is fijn, want de opgewekte energie komt op een duurzame manier tot stand. Daarbij wordt er op een bijna onuitputtelijke voorraad energie opgewekt. Een nadeel van zonne-energie is dat landen waar het vaak bewolkt is en regent dit moeilijk wordt. Maar daar blijkt verandering in te komen, want een groep wetenschappers heeft zonnepanelen ontworpen die energie uit regen opwekken!

Zonnepanelen zetten regen om in energie

Seizoenen veranderen en zo ook het weer. Landen als Nederland hebben hierdoor relatief met weinig zonlicht te maken waardoor zonnepanelen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Doordat het vaak regent of bewolkt is, wordt niet het maximale uit de zonnepanelen gehaald. Een groep Chinese wetenschappers heeft hier een oplossing voor gevonden. Ze hebben namelijk panelen ontwikkeld die energie uit regendruppels opwekken. Waterdruppels blijven op het grafeen van de panelen plakken, waarmee een soort natuurlijke condensator wordt gecreëerd. De verschillen in energie tussen de elektronen van grafeen en de ionen in het water wekken zo energie op. Dit betekent dat we overal waar het bewolkt is deze panelen kunnen gebruiken om duurzame energie op te wekken!

We zijn er nog niet, maar…

Het enige minpunt hieraan is dat de huidige technologieën niet efficiënt genoeg zijn voor het optimaal inzetten van deze panelen. Deze panelen zetten namelijk slechts 6,5 procent van de energie om tot elektriciteit. Ter vergelijking: bij ‘s werelds beste zonnepanelen ligt dat rond de 22 procent. Als het de wetenschappers lukt de prestaties van deze zonnepanelen op te voeren gaan we een tijd tegemoet waarin we overal steeds meer duurzame energie kunnen opwekken. Dat moet ze vast lukken. We zien deze panelen in ieder geval graag zo spoedig mogelijk in Nederland verschijnen!

Reageer op artikel:
Ideaal voor Nederland: zonnepanelen die energie uit regen opwekken
Sluiten