Ilona Braam
Ilona Braam Cars 28 sep 2018

Na huizen wil Ikea nu ook autonome auto’s veroveren

Ikea meubels hebben sinds de oprichting van het bedrijf hun weg gevonden naar behoorlijk wat huizen en het lijkt erop dat Ikea zijn meubels nu ook de weg op wil krijgen. Zoals we weten is de winkelketen constant bezig met nieuwe ontwikkelingen en als het goed is kunnen we binnenkort naast de slimme lampen ook slimme stopcontacten verwachten. Het bedrijf is echter toch veel vooruitstrevender dan je zou denken. Space 10, de research en development afdeling van Ikea, blijkt nu zelfs al bezig te zijn met autonome auto’s.

Wat te doen in een zelfrijdende auto?

Space 10 heeft onlangs zeven verschillende concepten onthuld voor de zelfrijdende toekomst van Ikea. In een verklaring laat het bedrijf weten dat de echte potentie van autonome auto’s niet de mogelijkheid is om rond te kunnen rijden zonder je handen op het stuur te hoeven houden. De echte potentie ligt namelijk in wat je allemaal onderweg kunt doen en ervaren, nu je niet met rijden bezig hoeft te zijn.

Ikea autonome shuttle

En die ervaring wordt uiteraard gecreëerd door de sfeer, functie en inrichting binnenin een autonome auto, wat precies de kracht van Ikea is. De verschillende concepten voor de zelfrijdende auto’s zijn Office, Cafe, Healthcare, Farm, Play, Hotel en Shop. De namen geven al zo’n beetje aan wat je in zo’n autonoom voertuig zou kunnen verwachten.

Ikea Cafe autonome auto

Onderweg werken of een bakkie doen

Overigens laten de schetsen niet echt personenauto’s zien, maar eerder een soort zelfrijdende shuttles. In de office shuttle zou je in kunnen stappen om onderweg bijvoorbeeld alvast wat werk te kunnen doen terwijl je naar je kantoor wordt gebracht. De bedoeling van de Cafe shuttle is aan de andere kant weer bedoeld voor mensen in de stad, die af en toe een pauze willen nemen van hun drukke leven. In de zelfrijdende shuttle kunnen ze even tot rust komen met een kopje koffie, terwijl ze meteen kunnen socializen met anderen.

Ikea Office autonome auto

Zelfrijdende boerderij

Dan is er ook een concept voor een Farm shuttle. Deze zou als mobiele boerderij moeten dienen en verse groentes en vruchten brengen naar communities waar de inkomens over het algemeen laag zijn en waar mensen misschien geen tijd hebben om naar de markt of supermarkt te gaan. Hoewel het plan goed klinkt, denken we dat iedereen zo’n zelfrijdende kar met verse boodschappen wel handig zou vinden.

Ikea Farm zelfrijdende auto

Shoppen en gamen on-the-move

De zelfrijdende Shop shuttle neemt het idee van de pop-up store en maakt deze mobiel. In de winkel zouden telkens andere producten aangeboden kunnen worden om ons telkens weer wat nieuws te brengen (letterlijk). Dan is er ook nog een Play shuttle, die voor mensen is die onderweg wel een potje willen gamen. Deze shuttle lijkt wat kleiner te zijn dan de rest en kun je gebruiken om jezelf onder te dompelen in een spannende virtuele wereld, terwijl je on-the-move bent.

Ikea Play zelfrijdende auto

Rondrijdend hotel en ziekenhuis

Voor slaperige reizigers is er een Hotel concept, dat dient als rondrijdend plekje waar je even een dutje kunt doen. Als laatste heeft Ikea ook nog het Healthcare concept, want een ongeluk zit in een hoekje en al helemaal in het verkeer. Deze zelfrijdende shuttle brengt medische hulp naar je toe in plaats van andersom. Mocht er echt iets ernstigs aan de hand zijn, is er op het dak van de shuttle ook nog een soort helikopter taxi, die je snel naar het ziekenhuis kan vliegen.

Ikea Health autonome auto

Ikea zelfrijdende concepten in de app

Als je een iPhone of iPad hebt, kun je alvast de zeven concepten wat beter bekijken in de Space 10 app. Wanneer we de autonome auto’s uiteindelijk echt op de weg zullen zien verschijnen blijft voorlopig natuurlijk nog onzeker. Eerst moet er nog überhaupt regelgeving in plaats zijn voor zelfrijdende auto’s in het algemeen en ook de technologie moet nog 100 procent veilig worden gemaakt.

Ikea Hotel autonome auto

Het lijkt er niet op dat Ikea ook echt zelf autonome auto’s gaat ontwikkelen, maar waarschijnlijk zullen ze gaan samenwerken met een automaker. Dat zou misschien Volkswagen kunnen zijn. Volgens de berichten zouden Apple en Volkswagen in ieder geval al samenwerken aan een autonome auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Na huizen wil Ikea nu ook autonome auto’s veroveren
Sluiten