Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 12 jun 2018

Ikea gaat de strijd aan met plastic

Het is geen geheim dat Ikea zich behoorlijk inzet voor het milieu en allerlei plannen heeft om uiteindelijk een volledig duurzaam bedrijf te worden. Daarvoor heeft het een heel stappenplan en in 2007 was het de eerste grote winkelketen die geen plastic tassen meer gebruikte. De plannen gaan echter een stuk verder en tegen 2020 zou de Zweedse keten helemaal stoppen met plastic voor eenmalig gebruik.

Weg met plastic rietjes, bestek en vuilniszakken

Het bedrijf gebruikt nu al nauwelijk borden en bekers van plastic in de eetcafé’s en wil dit uitbreiden naar dingen zoals rietjes, roerstaafjes en plastic bestek. Uiteindelijk zouden zelfs plastic producten voor eenmalig gebruik ook verdwijnen uit de winkel zelf en zou je dus bijvoorbeeld geen pakken met rietjes en vuilniszakken meer kunnen kopen bij Ikea.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

vrouw smoothie

Naar Ikea voor zonnepanelen

In de tussentijd is het de bedoeling om in ieder geval geen plastics te gebruiken, welke uit olie zijn vervaardigd. In plaats daarvan zou Ikea overgaan naar duurzame materialen of gerecycled plastic. Tegen 2030 zouden er alleen nog maar hernieuwbare of gerecyclede materialen worden gebruikt in de producten. Ook zou het assortiment uitgebreid worden met zonnepanelen, plantaardig eten.

Ikea cup plastic

Klimaat positief tegen 2030

Niet alleen de producten moeten duurzaam zijn, maar het doel is om als bedrijf ook uiteindelijk alles duurzaam te doen en geen uitlaatgassen te veroorzaken. Tegen 2020 is het de bedoeling om voor 100 procent duurzame energie te gebruiken en tegen 2025 ook emissieloos bestellingen af te leveren. Tegen 2030 zou het bedrijf dan uiteindelijk zelfs klimaat positief moeten zijn voor meer vermindering van uitlaatgassen zorgen, dan dat het bedrijf zelf veroorzaakt.

Het zijn mooie plannen en het lijkt erop dat we eraan moeten gaan wennen dat onze rietjes niet meer van plastic zijn. Papieren rietjes zijn een oplossing, maar die vergaan terwijl je aan het drinken bent. Alaska Airlines zou bezig zijn met bamboe en rietjes van berkenhout. In ons interieur kunnen we in ieder geval zelf alvast duurzaam aan de slag gaan. Dit zijn de vier interessantste duurzame interieurtrends van 2018.

Fast Company

Reageer op artikel:
Ikea gaat de strijd aan met plastic
Sluiten