Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 16 apr 2019

Ikea heeft een nieuw logo (maar niemand heeft het door)

Je zou bij een gigantisch bedrijf als IKEA zeggen dat elke stap opgemerkt wordt. Al helemaal als het om het belangrijkste marketing-wapenfeit van de Zweedse keten gaat: het bekende logo. Toch heeft IKEA een nieuw logo, zonder dat iemand het door had.

Nieuw logo voor IKEA

Ook design is in de meeste gevallen aan de tand des tijds onderhevig. Daardoor moet je eens in de zoveel tijd de huisstijl van je bedrijf lichtelijk aanpassen. Een subtiele evolutie, een smaakvolle opfrisbeurt of een totale refresh. IKEA ging dit keer wel heel subtiel te werk met zijn nieuwe logo, dat je hieronder kunt bewonderen:

Voor de duidelijkheid: het oude logo staat onder de nieuwe. Ja, de verschillen zijn zo klein. Het gaat vooral om de ruimte tussen de individuele letters. Focus bijvoorbeeld op het driehoekje in de A, die nu een stuk ruimer is. Hetzelfde geldt voor de ruimtes tussen het middelste streepje van de E. Ook de K is iets ruimtelijker ingericht.

IKEA Logo

Verder geldt dat alle letters nu ook nog eens schreefloos zijn, en staat de ® nu in, in plaats van naast, het logo. Zo zijn het toch een stuk meer veranderingen en aanpassingen dan je op het eerste oog zou denken. Wat voor bedragen er met dit soort subtiele aanpassinkjes gepaard gaan, is altijd maar de vraag. Met de wereldwijde aanwezigheid van IKEA is het in ieder geval een verandering met impact, hoe klein de veranderingen dan ook zijn.

Overigens heeft IKEA al meerdere keren in zijn bestaansgeschiedenis zijn logo vrij drastisch vervangen. Het begon met een logo dat doet denken aan een wijnstempel, waarna een soort schildersezel volgde. Het huidige logo, althans, de stijl ervan, werd al in 1967 ingevoerd. Sinds 1983 kleurt het logo geel-blauw, geheel in lijn met de Zweedse vlag. En nu, in 2019, is het logo net weer iets frisser en beter leesbaar. Prachtig toch?

IKEA Logo
Reageer op artikel:
Ikea heeft een nieuw logo (maar niemand heeft het door)
Sluiten