Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 6 mei 2017

Van meubelgigant naar softwarebedrijf: Ikea stort zich op kunstmatige intelligentie

Ikea wil in de toekomst een belangrijke rol spelen in de smart home van elke consument. Hoe krijg je dat voor elkaar als meubelgigant? Je als een softwarebedrijf op kunstmatige intelligentie storten.

Ikea stort zich op kunstmatige intelligentie

Ikea ken je natuurlijk van de betaalbare meubels, hebbedingetjes voor in huis en Zweedse gehaktballen. Ook de Zweedse gigant moet echter met zijn tijd mee gaan. Ikea houdt zich steeds meer bezig met technologie. In de huiskamer van de toekomst is immers alles slim, en daar wil de meubelmaker maar al te graag een centrale rol in spelen.

Ikea kunstmatige intelligentie

De eerste stappen werden al gezet met Trådfri, de slimme verlichting van Ikea. De lampen zijn zelfs compatibel met bestaande meubels en accessoires van het bedrijf. Ondertussen kijkt Ikea al verder. Daarvoor heeft het een extern innovatielab: Space10. Een groep specialisten doet daar al langere tijd onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Niet voor grote robots of wiskundige oplossingen, maar voor in jouw huiskamer. Daarvoor wil Ikea echter eerst weten wat consumenten van kunstmatige intelligentie verwachten. Willen we dat onze machines zich gewoon als een machine gaan gedragen, of moeten ze echt een persoonlijkheid krijgen. En zijn het dan mannen of vrouwen?

Ikea kunstmatige intelligentie

Dat soort vragen stelt Ikea in een wereldwijde enquête. We kunnen nog wel even door gaan: moet kunstmatige intelligentie jouw wereldbeeld delen? Moet kunstmatige intelligentie onze emoties kunnen lezen? Het lijkt toekomstmuziek, maar Space10 houdt zich er namens Ikea al mee bezig.

Het was voorheen vooral een discussie die in wetenschappelijke kringen gevoerd werd. Space10 gaat er mee de straat op, om te beginnen in Barcelona. Stemhokjes worden op straat geplaatst, waarin voorbijgangers hun mening kunnen geven. De volgende bestemming is Kopenhagen. Zo gaat de enquête de wereld rond.

Verrassende resultaten

Je hoeft gelukkig niet te wachten tot ze in Amsterdam landen, want je kunt de enquête over kunstmatige intelligentie ook gewoon online invullen. Ikea wil intern meer als een softwarebedrijf gaan werken en denken, en dat merk je. Onlangs lanceerde de Zweedse gigant een open-source bank, de Delaktig. De modulaire bank komt nog dit jaar uit.

Ikea kunstmatige intelligentie

Het zijn de eerste stappen die bij de nieuwe strategie van Ikea passen. Kan het bedrijf een open, centrale rol spelen in de smart homes van de toekomst? We gaan het vanzelf ontdekken. Nog even terug naar de enquête: de eerste resultaten zijn vrij verrassend. Over het algemeen geven consumenten de voorkeur aan kunstmatige intelligentie die op een mens lijkt, van het mannelijke geslacht. Daarnaast moet de intelligente software hun wereldbeeld delen en bovendien hun emoties kunnen lezen.

Men geeft duidelijk de voorkeur aan een moederlijke, beschermende rol, in plaats van een kil stukje software dat enkel je bevelen uitvoert. Aan de ene kant is dat logisch, maar aan de andere kant is dat een rol die wel vrij indringend is. Zo komt kunstmatige intelligentie steeds meer naast de mens te staan, in plaats van eronder. Skynet? Nee hoor, pas maar op voor Ikea!

Ben je ook helemaal klaar voor kunstmatige intelligentie in je huiskamer? Check dan onze Beginners Guide over spraakherkenning in smart homes. Bekijk ook deze elf handige Ikea hacks voor in je badkamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Co. Design

Reageer op artikel:
Van meubelgigant naar softwarebedrijf: Ikea stort zich op kunstmatige intelligentie
Sluiten