Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 23/05/2018

Zo maak je van je Ikea lamp een AR projector

De laatste tijd heeft augmented reality een ware boost gekregen en zien we steeds meer AR projecten verschijnen. Voor de meeste heb je echter je smartphone nodig om doorheen te kijken en voelt het toch net wat minder “echt” dan het zou kunnen zijn. Michael DelGaudio, hoofd product design bij Google, heeft een manier bedacht om het augmented gedeelte gewoon in je kamer zichtbaar te maken. En daarvoor heb je een Ikea lamp nodig.

Beste behuizing AR projector? Ikea lamp

DelGaudio en zijn team onderzochten de relatie tussen augmented reality en alledaagse objecten. Ze begonnen mogelijke behuizingen te bedenken voor een projector, die naadloos in huis zouden kunnen passen. Uiteindelijk kwamen ze uit op een lamp. Het is een object dat je al in huis hebt, het is doorgaans beweegbaar en het projecteert al van zichzelf licht.

Lantern Ikea Lamp

Fysieke klok met augmented reality

Het resultaat was de slimme Lantern projector, waarbij een Ikea lamp, wat elektronische componenten en Google’s IoT platform Android Things komen kijken. Met de Lantern kun je verschillende AR userinterface elementen projecteren in je kamer om er een extra dimensie en handigheid aan toe te voegen. Zo kun je de lamp bijvoorbeeld gebruiken om je afspraken toe te voegen aan een fysieke klok of het liedje dat op het moment aan het afspelen is, zien op je speaker.

Lantern Ikea Lamp

Vervanging voor traditionele beeldschermen

Iedereen kan zelf van alles creëren om als augmented object te projecteren op fysieke objecten. En hoewel het project op het moment misschien een beetje op een gimmick lijkt, geeft het team aan dat de Latern zou kunnen uitgroeien tot een soort vervangend display. Zo zou je scherm kunnen verschijnen wanneer je het nodig hebt en weer kunnen vervagen als je er weer klaar mee bent.

Mocht je zelf ook aan de slag willen met je eigen Lantern, dan kun je op Hackster.io de instructies vinden om te gaan bouwen. Wees creatief en verzin je eigen handige toepassing van de Ikea Lamp. Ikea spullen zijn sowieso erg in trek om te transformeren tot iets anders. Blijkbaar kun je een Ikea stoel zelfs omtoveren tot vliegtuig.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Zo maak je van je Ikea lamp een AR projector
Sluiten