Ilona Braam
Ilona Braam Home 10 okt 2017

Met Ikea’s mini-boerderij groeien je plantjes binnenshuis drie keer sneller dan buiten

Ikea kennen we voornamelijk van de doe het zelf meubels, die soms nogal wat spanning met zich meebrengen bij het in elkaar zetten. Het Zweedse bedrijf vergroot zijn bereik echter steeds meer de tuin in. Of eerder gezegd, ook de tuin wordt in Ikea stijl steeds meer in huis gebracht. Als je buiten nog geen succes hebt gehad met je moestuintje is Ikea’s Lokal project iets om  op te letten. Dit is namelijk een mini-boerderij voor binnenshuis, waarmee je drie keer sneller je groenten en kruiden kunt laten groeien dan in je tuin. En je plantjes overleven het..

Lokal gebruikt 90 procent minder water

Bij de Lokal mini-boerderij groeien je plantjes op hydrocultuur, waarbij er geen aarde wordt gebruikt. De hydrocultuur techniek gebruikt namelijk een ander medium, zoals grind, om water aan de plantjes af te geven. Vaak worden de wortels ook meteen in het water geplaatst. De plantjes staan op verschillende lagen in een soort kas, waarin de temperatuur in de gaten wordt gehouden. LED lampen zorgen voor voldoende licht, zodat je niet per se de zon nodig hebt. Space10, het innovatielab van Ikea dat Lokal heeft ontwikkeld, schat dat er ook 90 procent minder water nodig is dan bij je standaard moestuintje. Dit zou komen doordat de planten zoveel sneller groeien.

Ikea Lokal mini-boerderij

Mini-boerderij nog niet voor in huis

De bedoeling van de mini-boerderij is om deze in te zetten in de Ikea winkels zelf, om zo vers voedsel aan klanten te kunnen serveren. Hiervoor zou het project nog wel wat verder ontwikkeld moeten worden. Natuurlijk hopen we dat Ikea op een gegeven moment ook voor mensen thuis het mogelijk maakt om een mini-boerderij te kopen.

Niet het eerste Ikea moestuinproject

Het is niet de eerste keer dat Ikea bezig is met plantjes kweken. Eerder kwam Space10 al met de Growroom. Dit is een cirkelvormige, verticale moestuin, waarmee je ook binnen voor je plantjes kunt zorgen. Hoewel de Growroom niet werd verkocht, heeft Ikea wel de stappen om het zelf gemaakt in februari vrijgegeven om hem zelf te kunnen maken. Op het moment verkoopt de keten wel kleine hydrocultuur kweeksets met LED verlichting, om alvast met een mini mini-boerderij te beginnen.

Ook de Smart Gardener helpt je met het kweken van je plantjes. Hij zorgt er automatisch voor dat ze allemaal genoeg water hebben en houdt hierbij rekening met elke individuele plant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Business Insider

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Met Ikea’s mini-boerderij groeien je plantjes binnenshuis drie keer sneller dan buiten
Sluiten