Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Home 16 aug 2019

IKEA’s slimme rolgordijnen zijn nu te koop, maar we zien wel twee minpunten

Van je lampen tot de koelkast en van je speakers naar de deurbel. Alles in je huis wordt slimmer en ook IKEA wil profiteren van deze nieuwe trend. Met hun Trådfri lampen en Symfonisk speakers hebben ze een stap in de goede richting gezet, maar nu is het tijd voor iets typische IKEA: rolgordijnen. De Kadrilj en Fyrtur zijn nu te koop.

Eind 2018 werden ze al onthuld, maar nu zijn ze dan eindelijk te bestellen. Dat moet je alleen wel online doen, want ze liggen nog niet in de winkel. Dat mag de pret niet drukken, want IKEA heeft toch weer een tof product weten af te leveren. Opnieuw weet het Zweedse woonwarenhuis een relatief “saai” product om te toveren tot een toffe gadget.

IKEA komt eindelijk met slimme rolgordijnen

De Kadrilj en Fyrtur zijn namelijk rolgordijnen die je niet alleen met een afstandsbediening kunt bedienen, maar ook door middel van spraakbesturing. Ze werken via de Home Smart-App van IKEA die je vervolgens weer kunt koppelen aan Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri. Voortaan hoef je dus niet meer met zo’n touwtje te klooien, maar spreek je de rolgordijnen gewoon toe vanaf de bank.

Helaas zien we nog wel twee punten waar we minder blij van worden. De eerste is het opladen. De slimme rolgordijnen van IKEA werken op een accu van 2.600mAh. Dat is handig, want je hoeft dus niet in de weer met stroomkabels. Nadeel is wel dat je ze soms moet opladen. Dit gebeurt door middel van een Micro-USB lader en die worden met de komst van USB-C steeds zeldzamer. Niet ideaal dus.

Prijzen en afmetingen

Daarnaast wordt niet duidelijk hoe je ze moet opladen. Gaat dit via een adapter? Moet je ze van de muur halen om aan het stroom te leggen? Dit is nog niet helemaal duidelijk. Ook weten we nog niet hoe lang je kunt doen op een volle accu. Waarschijnlijk zal dit behoorlijk lang zijn en is dit absoluut geen dealbreaker. Wat wel een reden kan zijn om geen Kadrilj of Fyrtur te kopen, is een andere beperking.

Je kunt de slimme rolgordijnen van IKEA namelijk (nog) niet op maat laten maken. Op dit moment moet je kiezen tussen vijf verschillende standaardmaten. De prijs is, naast de afmeting, afhankelijk van of je voor de Kadrilj of Fyrtur gaat. De Fyrtur is iets duurder omdat deze verduisterend is. De Kadrilj is semi-transparant. Hieronder vind je de prijzen en afmetingen.

Kadrilj en Fyrtur slimme rolgordijnen IKEA
De prijzen en afmetingen Bron: One More Thing

De Kadrilj en Fyrtur: niet geschikt voor ieder huis

Mocht je geen vreemde maten of ramen van meer dan 140 centimeter breed in je huis hebben, dan zijn de slimme rolgordijnen van IKEA absoluut een mooie toevoeging op je slimme huis. Let wel op: ze worden standaard geleverd met alleen een afstandsbediening. Wil je gebruik maken van Google Assistant, Alexa of Siri, dan heb je wel een Trådfri-Verbindingshub nodig (indien je die nog niet hebt). Deze kost 32,95. Meteen bestellen? Klik dan hier voor de Kadrilj of hier voor de Fyrtur.

Benieuwd naar de Symfonisk speakers van IKEA? Check dan hier onze review.

One More Thing

Reageer op artikel:
IKEA’s slimme rolgordijnen zijn nu te koop, maar we zien wel twee minpunten
Sluiten