Raymon Mens
Raymon Mens Home 17 nov 2019

IKEA Trådfri: slimme lampen met gloeidraad­effect beschikbaar

Onder de naam Trådfri heeft IKEA al een tijdje een assortiment met slimme lampen in zijn winkels liggen. Ze werken ook met HomeKit en het assortiment wordt nu weer uitgebreid. Sinds kort is er ook een lamp met gloeidraad­effect beschikbaar. In vaktermen ook wel de filamentstijl genoemd.

Concurrent Philips Hue heeft deze lampen ook al enige tijd in zijn assortiment zitten, maar is wat duurder. IKEA begint bescheiden en heeft vooralsnog één model met grote fitting (E27). De prijs is € 12,95, terwijl de goedkoopste filament-lamp van Philips Hue € 19,95 kost.

IKEA Trådfri filament: sfeervol met HomeKit

De LED-lamp heeft een E27-fitting en het glas van het bol is een beetje bruin getint, dat geeft een vintage look. De lichtopbrengst is 250 lumen, wat gelijk staat aan de licht­opbrengst van een traditionele gloeilamp van 25 watt. De temperatuur van het licht is 2200 graden Kelvin.

IKEA geeft aan dat je de intensiteit kunt wijzigen met een draadloze dimmer (die wordt los verkocht voor € 6,-) of een Trådfri-hub, maar niet met een dimmer die de spanning regelt. Daarmee is de lamp niet compatibel. Je kunt de lamp ook met een Hue Bridge gebruiken.

IKEA Trådfri homekit gloeidraad 001

Gloeidraad bestaat uit kleine LEDs

Deze lamp geeft een gloeidraad-effect, maar bevat natuurlijk geen traditioneel gloeidraad. Het effect wordt nagemaakt met een boel microscopische LEDs die in een bedekt in een (fosfor) diffusiebuis zitten.

Reageer op artikel:
IKEA Trådfri: slimme lampen met gloeidraad­effect beschikbaar
Sluiten