Ilona Braam
Ilona Braam Home 1 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf verrassende dingen die je nog niet wist over Ikea

De Ikea winkels over de hele wereld zijn door de jaren heen een soort ingeburgerd begrip geworden. Als je verhuist en nog spullen nodig hebt, ga je naar de Ikea. Omdat de winkelketen zo bij het dagelijkse leven hoort, lijkt het er vaak op dat je er ook alles over weet. Toch zijn er een paar dingen, die je waarschijnlijk zullen verrassen. Zo wist je bijvoorbeeld deze vijf deze dingen nog niet over de winkelketen.

Naam of afkorting

Als eerste is er de naam. We gebruiken Ikea doorgaans alsof gewoon een naam is, maar eigenlijk hoor je het met hoofdletters te schrijven. IKEA is namelijk een afkorting. De “I” en “K” staan voor voor de oprichter van de winkelketen Ingrid Kamprad, die op zijn zeventiende met de eerste vestiging begon. Dan hebben we de  “E”, die staat voor Elmtaryd. Dat is de boerderij waar Kamprad opgroeide. De laatste letter is weer gereserveerd voor de stad Agunnaryd, waar de boerderij stond. Toen de Zweedse winkel pas opende, verkochten ze overigens nog geen meubels. Het assortiment bestond uit dingen zoals fotolijstjes, pennen, panty’s, sieraden en portemonnees.

Ikea

Hongerige shoppers

Behalve de meubels is ook het eten van de winkel bekend over de hele wereld. Wat dacht je van die gehaktballen of die hotdogs met de speciale hotdogsaus? Inmiddels worden er elke dag over de hele wereld zo’n twee miljoen Zweedse gehaktballen gegeten, maar dat is niet altijd zo geweest. In het begin kon je er namelijk helemaal geen eten kopen totdat Kamprad erachter kwam dat klanten de winkel verlieten zonder iets te kopen, omdat ze honger hadden. Hij besloot zijn klanten van voedsel te voorzien, waardoor ze niet alleen langer bleven hangen, maar de keten ook nog eens meer verdiende aan de verkoop van het eten. Erg slim en persoonlijk vinden we dat elke winkel voedsel zou moeten hebben.

Ikea restaurant

Ikea Hotel

Mocht je voor een volledige Ikea ervaring willen gaan, kun je in de Zweedse plaats Älmhult, ook verblijven in een heus Ikea hotel. Älmhult is de plaats waar de allereerste winkel werd neergezet en uiteraard is het hotel ingericht met meubels en accessoires van de keten zelf. En als je het je afvraagt: ja de bekende gehaktballen kun je daar ook opsmikkelen.

Ikea hotel

Drama in de winkel

Als je wel eens met je vriendin de Ikea in bent gedoken, weet je dat net zoals samen meubels in elkaar zetten ook samen shoppen voor de nodige drama kan zorgen. Vooral met dat pad, waarlangs je van alles tegenkomt dat je opeens echt nodig hebt. Wat je waarschijnlijk niet wist is dat er daadwerkelijk in de Ikea een soap is opgenomen. IKEA Heights is een drama comedy webserie uit 2009, welke in de Ikea in Burbank Californië is opgenomen. De opnames gebeurden in het “geheim” in de winkel, terwijl “normale” klanten gewoon rondliepen en geen idee hadden wat er aan de hand was. Als je benieuwd bent, kun je de afleveringen nog wel op YouTube vinden.

Ikea Heights soap

BILLY invasie

De BILLY boekenkast is één van de meest iconische kasten in het assortiment en hij wordt dan ook massaal gekocht. Dusdanig massaal dat er volgens de schatting van Ikea zelfs elke vijf seconden wereldwijd een BILLY wordt de winkel uitgaat. Dat klinkt nog sneller dan ze de boekenkast kunnen maken en dat terwijl alle BILLY boekenkasten worden gemaakt in een klein Zweeds dorpje met maar 400 inwoners. En om aan de grote vraag te kunnen voldoen, werkt zelfs de helft van het dorpje bij Gyllensvaans Möbler, de officiële fabrikant van het meubelstuk.

Ikea fabriek

Als je van Ikea houdt, is de kans groot dat je in huis ook een BILLY boekenkast hebt staan. Mocht je er eens iets anders mee willen doen, hebben we vijf Ikea hacks voor je verzameld om met de boekenkast aan de slag te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cool Material

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf verrassende dingen die je nog niet wist over Ikea
Sluiten