Dutch Filmworks mag torrentgebruikers opsporen: illegaal downloaden nu nog riskanter?

In augustus leek het er op dat Dutch Filmworks toestemming kreeg van de Autoriteit Persoonsgegevens om illegale up- en downloaders op te sporen in torrentzwermen. Diezelfde autoriteit gaf de filmdistributeur gisteren toestemming om privégegevens van torrentgebruikers te verzamelen en ook voor vijf jaar op te slaan. Illegaal downloaden wordt dus nog riskanter.

Dutch Filmworks gaat op jacht

Velen van ons maken tegenwoordig gebruik van streaming services als Netflix of HBO. Toch zijn lang niet alle films te zien via deze services en was downloaden een gemakkelijke en kosteloze handeling om binnen no-time een hele filmcollectie in bezit te krijgen.

Voor dit laatste wil Dutch Filmworks, een grote filmdistributeur, al een tijd lang een stokje steken. Het heeft nu van de Autoriteit Persoonsgegevens te horen gekregen dat het privégegevens van torrentgebruikers mag verzamelen, en maximaal vijf jaar mag opslaan. Binnen die vijf jaar mag een bedrijf als Dutch Filmworks een schadevergoeding vorderen.

films downloaden

Hoe worden de torrentgebruikers opgespoord en wie wordt beboet?

DFW heeft een systeem ontwikkeld waarmee het de torrentgebruikers opspoort. De filmdistributeur zoekt op torrents val films waarop het auteursrecht heeft en bekijkt vervolgens welke mensen deze film online uitwisselen. Die groep mensen loopt de kans op de bon geslingerd te worden.

DFW kan bij de providers de naw-gegevens van de desbetreffende klanten opvragen en ze een schikkingsvoorstel sturen. Dit schikkingsvoorstel moet betaald worden of de persoon in kwestie moet voor de rechter verschijnen. Het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens is dus geen downloadverbod, want dat bestaat al sinds 2014. Het besluit maakt het wel gemakkelijker voor DFW om torrentgebruikers te beboeten.

Het opsporen van uploaders zal in samenwerking met Brein gebeuren. DFW wil graag alle torrentgebruikers die films van het bedrijf uitwisselen achterhalen, terwijl Brein vooral let op mensen die als eerst een film uploaden en daarna blijven seeden.

Om een lijst met de ip-adressen van overtreders te krijgen, moet DFW de internetproviders hoogstwaarschijnlijk via de rechter dwingen om die gegevens vrij te geven.

Illegaal downloaden: waar kun je films het beste vandaan halen?

Dutch Filmworks means business als het om het opsporen van downloaders gaat, dat mag duidelijk zijn. Wil jij nou niet het risico lopen om straks een dikke boete aan je broek te hebben na het illegaal downloaden van een film, dan zijn er andere manieren waarop je films kunt kijken.

Naast het al eerder genoemde Netflix, kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een service als Popcorn Time. Omdat Popcorn Time ook niet in alle gevallen honderd procent veilig is, kun je hier lezen hoe je wél veilig films kunt streamen via deze service.

Een andere mogelijkheid voor het veilig(er) streamen of downloaden van films kan het gebruikmaken van een VPN zijn. Check in deze WANT guide de beste VPN-diensten voor Android, iOS, Chrome en torrenting.

Reageer op artikel:
Dutch Filmworks mag torrentgebruikers opsporen: illegaal downloaden nu nog riskanter?
Sluiten