Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 31 okt 2017

Illegaal downloaden heeft wellicht minder impact dan overheid doet voorkomen

De term ‘piraterij’ heeft een negatieve connotatie. Dit is helemaal logisch aangezien het de omschrijving is van het onrechtmatig kopiëren van data. Toch is het illegaal downloaden van films en series niet zo slecht als je wellicht denkt.

Illegaal downloaden kan je geld kosten

Verschillende providers pakken piraterij al aan. Zo schreven we iets meer dan een maand geleden al dat XS4ALL en Ziggo de toegang tot The Pirate Bay blokkeren en dat ook het gebruik maken van diensten als Popcorn Time niet altijd onbestraft blijft. De overheid zit er bovenop en consumenten maken ook daadwerkelijk steeds vaker gebruik van legale manieren om naar films en series te kijken zoals Netflix, een Videoland- of een betaald HBO-abonnement.

De negatieve financiële gevolgen van piraterij voor betrokken partijen zijn dan ook vaak de kern van de discussie.

De maatregelen die de overheid treft om online piraterij tegen te gaan en te bestraffen bestaan om verschillende redenen, waaronder de reden dat de auteursrechtelijke eigenaar van de content hier ook betaald voor moet worden. Fair enough. Het illegaal downloaden of streamen van content zou een negatief effect hebben voor de industrie. Dit komt alleen niet overeen met een rapport dat de EU schreef over de effecten van piraterij op de verkoop van auteursrechtelijk beschermde content.

Een heel interessant onderzoek

Het onderzoek dat de EU uitvoerde naar de invloed van piraterij op de verkoop van legale content werd iets meer dan een maand geleden opgemerkt door Julia Reda op Twitter. Het onderzoeksrapport beslaat driehonderd pagina’s waarin geen bewijs te vinden voor de negatieve invloed van piraterij op de verkoop van auteursrechtelijk beschermde content. Kleine voetnoot: dit wel met uitzondering van een aantal recentelijk uitgekomen blockbusters.

In het rapport wordt gezegd dat er geen significante resultaten zijn gevonden voor de invloed van het downloaden en streamen van illegale content op de verkoopcijfers van legale content. Ze benoemen daarbij wel dat dit niet betekent dat piraterij helemaal geen invloed heeft op de industrie.

De resultaten van dit onderzoek steken sterk af bij de tendens dat illegaal downloaden zorgt voor grote verliezen bij productiemaatschappijen. De negatieve financiële gevolgen van piraterij voor betrokken partijen zijn vaak de kern van de discussie, terwijl uit dit onderzoek blijkt dat die negatieve effecten op de verkoopcijfers niet bestaan. Echt waar.

Het is opmerkelijk dat dit rapport, dat de kern bevat van de breed gevoerde discussie in de maatschappij, niet naar buiten is gebracht. Het rapport werd pas naar buiten gebracht nadat Reda een aanvraag had ingediend bij de Europese Commissie om documenten in te zien.

Wat is er gebeurd met ‘sharing is caring’?

Als het illegaal downloaden van content geen negatief effect heeft op de verkopen van legale content, dan is dat goed nieuws voor verschillende partijen, toch? Desalniettemin gaan deze onderzoeksresultaten recht tegen de stroom in die overheden op dit moment in gaan. Om die reden heeft de Commissie er wellicht voor gekozen delen van het onderzoek te negeren en de resultaten niet aan de grote klok te hangen.

Het EU-rapport over de invloed van piraterij op de verkoopcijfers van legale content liegt er in ieder geval niet om.

De discussie omtrent het illegaal downloaden van content gaat natuurlijk niet alleen over winst en verlies. Het is een machtsspel tussen netwerken, zenders, consumenten en nog veel meer spelers. In een wereld waarin internet zo groot is, is exclusiviteit een lastig te begrijpen begrip. Piraterij is een belangrijke manier voor consumenten om alsnog te zien krijgen wat ze willen, zonder de inmenging van allerlei belanghebbende partijen.

De consument is best bereid om te betalen voor content, zo blijkt uit de enorme groei van Netflix. De consument moet alleen niet dom gehouden worden, zoals hier het geval is.

NEtflix

In Nederland is Stichtig Brein hard aan het strijden om de distributie van illegale content tegen te gaan. Zo heeft Moviestreamer vandaag het aanbod van abonnementen voor iptv-pakketten per direct offline moeten halen. Moviestreamer zei hierover dat hun dienst slechts het vinden van elders op het internet beschikbare streams makkelijker maakte. We feel you Moviestreamer. Iets met ‘dweilen met de kraan open’? Het EU-rapport over de invloed van piraterij op de verkoopcijfers van legale content liegt er in ieder geval niet om. Nu de instanties nog…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Illegaal downloaden heeft wellicht minder impact dan overheid doet voorkomen
Sluiten