Hoeveel illegale Bitcoins zouden er in omloop zijn?
De maximale hoeveelheid Bitcoin is vastgesteld op 21 miljoen. Dat aantal is belangrijk omdat hierdoor het element ‘schaarste’ een rol speelt bij de waardebepaling. Van de Bitcoin zijn er nu zo’n 17 miljoen in omloop en de rest wordt in omloop gebracht door mining. Helaas blijkt een hardnekkige bug daar een probleem te vormen. Door deze bug is er de mogelijkheid de circulatie te vergroten tot (ver) boven de 21 miljoen. Dit is uiteraard een probleem. Wij vragen ons af hoeveel illegale Bitcoins er inmiddels in omloop zijn.
Hoe kunnen er illegale Bitcoins in omloop raken?
Het probleem omtrent mogelijke illegale Bitcoins ontstond vorig jaar. In september 2018 ontdekte men de zogenaamde ‘inflation bug’. Deze fout in de code van de Bitcoin zorgde ervoor dat het mogelijk is om de Bitcoin dubbel uit te geven zonder dat het systeem de dubbele transactie herkent en weigert in het goed te keuren ledger. Wanneer zo’n transactie passeert en in een block wordt goedgekeurd na mining kan dit niet meer ongedaan worden. Er is op dat moment dus 1 illegale Bitcoin ontstaan. Omdat men besefte hoe zwaar de impact van deze bug kon zijn besloot men de bug niet uit te leggen, maar snel een nieuwe update uit te brengen voor de computers die de transacties valideren, de zogenoemde hash nodes.
Waarom heeft de update de mogelijkheid tot illegale Bitcoins niet geblokkeerd?
Er wordt breed aangenomen dat er zo’n 10.000 hash nodes in bestaan, waarvan een opvallend groot aantal in Nederland. Nu blijkt echter dat er veel hash nodes zijn die veel minder zichtbaar zijn. Volgens inschattingen van onderzoekers zijn er tien maal zoveel, dus 100.000 hash nodes. Dat kan, want iedere computer die aan de vereisten voldoet is in principe als hash node te registreren.
Het feit dat deze extra hash nodes minder zichtbaar zijn komt bijvoorbeeld doordat ze achter een firewall of in een netwerk geplaatst zijn. Het probleem is nu dat juist onder deze minder zichtbare nodes er veel niet recent geüpdatet zijn. Momenteel kan de inflation bug nog actief zijn of worden op 54% van de nodes.
Hoeveel illegale Bitcoins zouden er zijn?
Het is opvallend dat voordat de eerste cijfers op 8 mei j.l. gepubliceerd werden, nog ruim 60% van de nodes niet geüpdatet was. Klaarblijkelijk gaat het dus vooral om ‘vergeten’ nodes. Dit maakt de kans op illegale Bitcoins een stuk kleiner. Aan de andere kant is de vraag waarom de andere nodes nog niet geüpdatet zijn. Aangezien er ook veel Bitcoins voorgoed verloren zijn en een aantal Bitcoins vast zitten in wallets is het lastig om direct een sluitende inventarisatie te maken.
Hoe is dit probleem op te lossen?
Transacties op de Blockchain kunnen nooit ongedaan gemaakt worden. Daarom is het probleem alleen voor de toekomst op te lossen. De sleutel ligt daarbij in handen van het ontwikkelteam van Bitcoin. Zij zullen, om toekomstige updates af te dwingen regels in moeten voeren voor actieve nodes (bijvoorbeeld uitsluitend toegelaten wanneer zij de laatste update geïnstalleerd hebben). Waarom dit tot nu toe niet gebeurt is vooralsnog onduidelijk. Uiteraard is het belangrijk voor beleggers dat hierover zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid komt. Het is dan ook aan te raden om de live koersen en het laatste nieuws te blijven volgen.
Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?
Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.
Bron: Cointelegraph