Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Culture 28 aug 2019

Eigenaren illegale streaming-sites hangt gevangenisstraf boven hoofd

Voor het bekijken van je favoriete series heb je vandaag de dag verschillende soorten streaming-diensten. Voor een vast bedrag per maand krijg je dan toegang tot verschillende series, films en meer. Op die manier heb je dus steeds minder goede redenen om gebruik te maken van torrents of sites waarop je content kunt streamen. Sterker nog, eigenaren van zulke sites worden hard aangepakt. In de Verenigde Staten zijn er nu een aantal eigenaren van illegale streaming sites veroordeeld.

Illegale streaming-sites worden aangepakt

Het gaat om de mensen achter de websites Jetflicks en iStreamitAll. Het zijn websites waar je net als Netflix een vast bedrag voor moet betalen en dan toegang krijgt tot content. Maar de eigenaren van de websites hebben geen rechten op de content die het uitzendt. In plaats daarvan maakt het gebruik van technieken die het mogelijk maakt om content via torrent-sites als stream aan te bieden. Op die manier kreeg je als gebruiker toegang tot meer dan 10.000 films, series en documentaires. Maar dat mocht dus niet en nu zijn er acht mensen veroordeeld door een Amerikaanse jury.

Netflix streaming

Uiteindelijk is het dan de rechter die moet gaan bepalen wat voor straffen de acht aangeklaagde eigenaren gaan krijgen. Als je puur kijkt naar de boete die er staat op het illegaal verspreiden van content waar copyright op zit, dan krijg je al snel bedragen die zich boven de 500 dollar zitten. Vermenigvuldig je dat vervolgens met meer dan 10.000 gevallen, dan kom je op bedragen terecht die de eigenaren waarschijnlijk nooit kunnen gaan betalen en dus uiteindelijk in de bak terechtkomen. Of dit ook gevolgen gaat hebben voor de consumenten die betaalden voor de service, dat is nog de vraag. Het lijkt ons echter weer een goed voorbeeld van hoe onhandig het is om in 2019 niet te betalen voor de content, zoals een abonnement op Netflix.

Reageer op artikel:
Eigenaren illegale streaming-sites hangt gevangenisstraf boven hoofd
Sluiten