Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 16 jan 2019

Dit implantaat pakt obesitas aan met elektrische schokken

Veel mensen worstelen om af te vallen in verband met schoonheidsidealen, maar voor sommige mensen is afvallen noodzakelijk voor de gezondheid. In het geval van obesitas, is het niet meer een kwestie van schoonheid maar lijdt de gezondheid daadwerkelijk onder het overgewicht. En zorgwekkend is dat er steeds meer mensen rondlopen met obesitas. Onderzoekers aan de University of Wisconsin-Madison proberen dit probleem aan te pakken met een nieuw implantaat, dat mensen helpt afvallen met kleine elektrische schokken.

Afvallen door prikkels naar de hersenen

Natuurlijk is het hierbij belangrijk waar de elektrische schokken precies worden gegeven, want niet overal in het lichaam zou dat leiden tot het afvallen van de “drager” van de implantaat. In dit geval is het doel om de nervus vagus, de tiende hersenzenuw te stimuleren. Door de zenuw te stimuleren zou er een kunstmatig signaal worden doorgegeven aan de hersenen dat de persoon geen honger heeft, waardoor deze ook minder zou eten en dus afvallen.

Implantaat University of Wisconsin-Madison afvallen

Zonder accu of elektronica

Op het moment bestaat er al een ander implantaat die op dezelfde manier werkt van het bedrijf ReShape Lifesciences met FDA goedkeuring, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee implantaten. Het implantaat van ReShape Lifesciences werkt namelijk met batterijen, die telkens opgeladen moeten worden. Het nieuwe implantaat werkt aan de andere kant zonder een accu en elektronica, maar genereert tot 0,5 volt door de natuurlijke bewegingen van de maag te gebruiken.

Nog niet getest bij mensen

Dat tweede klinkt een stuk fijner, hoewel veel mensen het idee waarschijnlijk nog steeds eng zullen vinden. Op het moment is het echter nog niet mogelijk om het implantaat uit te proberen. Hij is uitvoerig getest bij ratten en bleek bij de diertjes inderdaad voor een lager gewicht te zorgen. Ratten met het implantaat hadden na 100 dagen een 38 procent lager gewicht dan ratten zonder het ding. De volgende stap is het testen bij grotere dieren, zoals varkens en daarna zouden testen met mensen moeten beginnen.

Het duurt dus nog even voordat mensen kunnen afvallen met behulp van het implantaat, maar er zijn in de tussentijd natuurlijk ook andere oplossingen. Zo zou dit kleine apparaatje je helpen om snel af te vallen met niets minder dan je eigen adem.

 

Digital Trends

Reageer op artikel:
Dit implantaat pakt obesitas aan met elektrische schokken
Sluiten