In 2050 enkel duurzame energiebronnen: rapport wijst uit dat het kan

We zijn er de afgelopen tientallen jaren steeds meer achtergekomen dat het gebruik van fossiele brandstoffen niet goed is voor het milieu. Het is dan ook om die reden dat we steeds meer de nadruk leggen op duurzame energiebronnen. Nu blijkt uit een nieuw rapport van Greanpeace dat dit de goede kant op kan gaan. Zij stellen zelfs dat we over 35 jaar in 2050 geen olie, gas en kolen meer nodig hebben!

Duurzame energie

We zijn al een tijdje (deels) de goede weg ingeslagen. Met duurzame energiebronnen als biomassa, de zon, de wind en aardwarmte hebben we namelijk alle middelen in handen om definitief afscheid te gaan nemen van fossiele brandstoffen. Goed nieuws voor het milieu natuurlijk, maar ook voor ons, of zo stelt het rapport. Met deze overgang zullen er namelijk nieuwe banen worden gecreëerd, wat uiteindelijk leidt tot een groter banenaanbod dan het huidige geval is. De keerzijde? Dat we wel jaarlijks zo’n 1417 miljard euro moeten investeren. Maar, we ontvangen dan wel weer 975 miljard euro extra aan inkomsten. Een gat van zo’n 450 miljard euro per jaar betekent dat dus. De reden dat wel een flinke duit in het zakje moet worden gedaan, is het verschil van dit rapport met een rapport van tien jaar geleden. In dat voorgaande rapport werd namelijk nog gesteld dat slechts de helft van de fossiele brandstoffen konden worden vervangen. Om deze drastische verbetering te realiseren moeten we dus met flink wat geld voor de dag komen. Maar dat is een schonere wereld ons wel aard, toch?

Klimaattop

Het is niet toevallig dat het rapport nu verschijnt. Er staat namelijk een klimaattop voor de Verenigde Naties (VN) in Parijs gepland rond eind november. Hier zullen de plannen omtrent het milieu worden besproken. Met het nieuwe rapport wil Greanpeace de lat nu al hoog leggen. Zij hebben namelijk wind gekregen van de huidige plannen van de VN en vinden dat deze niet ambitieus genoeg zijn. Ook in Nederland is de afgelopen tijd veel te doen over het klimaatbeleid. Laatst was er nog een uitspraak dat Nederland voor 2020 25 procent van de broeikassen moest verminderen. Een nobel streven zou je denken, maar de staat gaat ertegen in beroep. Wellicht dat het nieuwe rapport van Greanpeace ervoor zorgt dat Nederland en de andere landen ter wereld de komende tijd wat meer brood in het verminderen van de fossiele brandstoffen zien.

Check ook:

Reageer op artikel:
In 2050 enkel duurzame energiebronnen: rapport wijst uit dat het kan
Sluiten