Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 8 aug 2015

In dit huis zorgen algen voor groene energie, letterlijk!

Een alg is een bescheiden organisme dat in de toekomst bijzonder nuttig voor ons kan blijken. Het is voedzaam, kan gebruikt worden voor biobrandstof en vermenigvuldigt zichzelf in ongelooflijk tempo. The Mattress Factory, een museum in Pittsburgh, toont het komende jaar installatie die draait om deze groene vriendjes. Living Things toont hoe mens en alg in de toekomst in symbiose kunnen leven!

Algengroen is niet lelijk

Het project is van architect Jacob Douenias en industrieel ontwerper Ethan Frier. Het systeem verwerkt algen in een woon- en eetkamer en een keukentje.

De algen worden bewaard in schitterende, handgeblazen containers. Algjes krijgen energie van licht (fotosynthese), dus wordt er ook een lamp in elke bol geplaatst. De containers zijn via buizen met elkaar verbonden. Enerzijds is het mogelijk om andere voedingsstoffen aan te voeren. Anderzijds worden de organismen zelf ook getransporteerd.

Op deze werkbank zitten verschillende knoppen, waarmee de druk gereguleerd wordt. Elke dag kun je dus een verse hoeveelheid algen tappen! Als ze het naar hun zin hebben, dan kunnen ze iedere dag in aantal verdubbelen. In principe heb je dus een oneindige voorraad!

Groen voedsel én energie

Je kunt de algen vervolgens drogen, voor een voedzame maaltijd. Ze thuis in brandstof omzetten is nogal een lastig proces, maar wellicht dat je ze aan een bioreactor kunt doorverkopen.

Erg mooi om te zien hoe de alg in de hele installatie geïntegreerd is. Het groen ziet er eigenlijk erg mooi uit, en voor de rest heb je weinig last van de algen. Living Things is nog tot en met maart 2016 te zien in The Mattress Factory.

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
In dit huis zorgen algen voor groene energie, letterlijk!
Sluiten