Milton Broen
Milton Broen Uncategorized 25 sep 2015

In hoeverre is een smart home nou écht de toekomst?

We worden meer en meer omringd door slimme producten. Dit varieert van je smartphone, tot de smartwatch en slimme stofzuigers. Met nieuwe technologieën is het nu mogelijk verschillende slimme producten met elkaar te verbinden én aan te sturen. Maar tot in hoeverre hebben we daadwerkelijk iets aan deze slimme producten voor in huis? Zitten we er wel op te wachten om vanuit onze luie stoel ons koffiezetapparaat op afstand te bedienen? Of krijgen we hierdoor ineens onvoldoende lichaamsbeweging, omdat we zelf niet meer opstaan om het koffiezetapparaat aan te zetten en de gordijnen open en dicht te doen? Laten we daar eens induiken.

De realisering van een smart home

We gaan iets dieper in op de realisering van een smart home, oftewel een slim huis. Een smart home is kort gezegd een groep slimme apparaten die verbonden zijn met jouw Wifi-netwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lampen, smart tv’s, muziekspelers, sloten, thermostaat, wasmachines en koffiezetapparaten. Het kost een aardig zakcentje om dit alles bij elkaar te sprokkelen, maar als je dit eenmaal hebt, dan heb je wel ultiem gemak en volledige controle over je woning. Dat kan bijvoorbeeld met je telefoon of een losse afstandsbediening. Een nadeel is alleen dat deze apparaten allemaal afzonderlijk en ieder via een eigen app te bedienen zijn, maar niet allemaal samen door middel van één app. Daar heb je een ander systeem voor nodig.

Logitech Harmony

Logitech is één van die bedrijven die zich al jaren bezighoudt met het gat tussen apps van slimme producten, zoals speakers of een televisie, en een afstandsbediening te dichten. Mensen bedienen graag met iets herkenbaars, zoals een simpele afstandsbediening, alle entertainment-apparaten die ze in hun kamer of huis hebben. Dat kan bijvoorbeeld met Logitech Harmony, universele afstandsbedieningen die het aansturen van slimme apparaten met één druk op de knop mogelijk maken. De afstandsbediening werkt als volgt. Met de Harmony Hub koppel je al jouw slimme producten zodat je ze met één afstandsbediening kunt bedienen. Op deze manier kun je al je entertainment-apparaten in huis in- en uitschakelen wanneer jij dat wilt. Maar hier blijft het niet bij. Steeds meer slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat, vinden hun weg naar onze woningen. Om deze reden heeft Logitech zijn ervaring uitgebreid en een nieuwe lijn ontwikkeld om alle apparaten uit je smart home met elkaar te verbinden en samen te laten werken.

De nieuwe Logitech Harmony-lijn: complete controle over je smart home

Logitech presenteerde onlangs deze nieuwe Harmony-lijn, waaronder de Harmony Elite. Deze producten zijn speciaal bedoeld om meer controle over de slimme apparaten in je huis te hebben en nog gemakkelijker toegang tot de slimme apparaten in je woning te verkrijgen. Met de Harmony Elite kun je de afstandsbediening van maximaal vijftien entertainment-apparaten vervangen en aan elkaar koppelen. Dit kun je ook combineren met het bedienen van andere slimme apparaten in je huis, zoals je oven, de verlichting of zelfs je gordijnen! De Logitech Harmony Elite is compatibel met meer dan 270.000 apparaten. Je kunt dus een hele rits aan apparaten door middel van één afstandsbediening aansturen.

Daarnaast kun je ook vijftien verschillende soorten settings instellen. Per situatie kun jij de producten selecteren die jij in die setting wilt inschakelen. Bijvoorbeeld: je komt thuis na een lange werkdag. Je kunt dan van tevoren instellen dat je voor dit scenario een setting aanmaakt waarbij alle lichten aan zijn, er bluesmuziek opstaat, je favoriete serie van Netflix gereed staat om af te spelen en de oven alvast is voorverwarmd. Dat is toch een stukje fijner thuiskomen dan dat je dit allemaal nog moet realiseren voordat je op de bank kunt neerploffen. Maar ook wanneer je niet thuis bent kun je de status van apparaten controleren en aanpassen via de speciale Harmony-app. Handig!

De afstandsbediening zelf is ook flink onder handen genomen. Zo kent-ie een nieuw touchscreen én fysieke knoppen. De afstandsbediening is ook nog eens twintig procent zuiniger dan zijn voorganger. Daarnaast heeft-ie een speciale ‘kindermodus’ waardoor instellingen niet kunnen worden veranderd als je de afstandsbediening aan je kind geeft. De Logitech Harmony Elite, die bestaat uit een Hub en de Logitech Harmony 950 (een universele afstandsbediening), moet een revolutie worden op het hebben van volledige controle over je huis.

Toekomst van het smart home

Dat er altijd mensen op deze wereld blijven die niet in nieuwe technologieën geloven is geen probleem. De meeste slimme producten staan nog in de kinderschoenen. Toch wordt er razendsnel ontwikkeld. Een smart home wordt dan ook momenteel vooral door de early adopter omarmd. Toch biedt dit een interessante toekomstvisie. We werken nu nog met afstandsbedieningen en apps, maar Ian Crowe, Directeur Product Management bij Logitech, denkt dat de toekomst over gaat op stembesturing. Kunstmatige Intelligentie wordt dusdanig slim dat je tegen je huis zou kunnen praten zoals je dat tegen een normaal persoon zou doen. Ook kunnen we volgens Crowe verwachten dat het komende jaar meer in het teken staat van huisbesturing via wearables.

Keerzijde

Toch is er iets wat we in ons achterhoofd moeten houden. Hoe meer we over gaan op technologie, hoe afhankelijker we er van worden. Hackers kunnen hier misbruik van maken. “Het systeem van de Logitech Harmony is niet gemakkelijk te hacken, dan zou je moeten inbreken op het Wifi-netwerk en vanuit daar het systeem hacken. We doen er daarom alles aan kwaadwillende buiten de deur te houden.”, aldus Ian Crowe. Het andere probleem waar je tegenaan kunt lopen als je (straks) een smart home hebt, is dat je huis volledig afhankelijk is van je Wifi-netwerk. Mochten er zich problemen of storingen voordoen dan is een groot deel van je huis onbruikbaar. In de toekomst zullen hiervoor oplossingen komen, maar momenteel is dit nog niet haalbaar.

Conclusie

De ontwikkelingen op het gebied van smart homes gaan razendsnel en maken het slimme huis zo handig voor jong én oud. Je hebt altijd de controle over alle connected-apparaten in je huis en weet daardoor beter wat zich in je huis afspeelt, zelfs wanneer je onderweg bent. Dat zorgt niet alleen voor meer controle, maar vooral ook voor meer gemak in je dagelijkse leven. Voor fans van deze ontwikkeling zit je met de Logitech Harmony Elite een volgende stap richting alle voordelen van je smart home. Dit pakket bevat een universele afstandsbediening (de Harmony 950), de Harmony Hub, de applicatie voor tablets en – smartphones en alle benodigde informatie. Met deze producten haal je alles in huis om nog makkelijker toegang en vooral ook controle te krijgen over alle apparaten in jouw slimme huis. Voor 349 euro is de Logitech Harmony Elite hier te koop. Binnen een uur heb je ‘m geïnstalleerd en zodoende controle over alle slimme apparaten in je huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In hoeverre is een smart home nou écht de toekomst?
Sluiten