Barry Kraakman
Barry Kraakman Gadgets 15 apr 2015

In je uppie professionele drone-shots maken was nog nooit zo easy

Drones zijn hot. Ze zijn er dan ook in alle soorten en maten; van de kleinere Parrot AR Drone 2.0 tot de zware drone die zelfs professionele camera’s de lucht in krijgt. Maar over het algemeen zijn drones van nu onder te verdelen in twee categorieën: de ‘simpele-besturing-maar-mindere-beeldkwaliteit’- en de ‘professionelere-beelden-maar-lastiger-te-besturen’-categorie. Voor professionele beelden heb je eigenlijk altijd twee mensen nodig; de piloot en iemand die de camera bestuurt. Maar de 3D Robotics Solo Drone lijkt daar nu een derde categorie aan toe te voegen: ‘gruwelijke-beelden-én-simpel-te-besturen’.

Solo

De superdrone heet niet voor niets de ‘Solo’. Twee Linux-computers, verwerkt in zowel de drone zelf als in de afstandsbediening, zorgen voor een drone die veel acties zelfstandig kan uitvoeren. Dit maakt het mogelijk om je als gebruiker volledig te richten op de beelden die met de GoPro worden geschoten terwijl de drone een rondje om een object vliegt, een kabelbaan-beweging simuleert of jezelf in het middelpunt van de belangstelling stelt met de ‘selfie-mode’. Handig als je bijvoorbeeld selfie stick-free Donut Selfies wilt maken. De beelden zijn via een app live op je smartphone of tablet te volgen, die gemakkelijk op de steun van de afstandsbediening te bevestigen is. En wanneer je helemaal geen zin hebt om de drone te besturen terwijl je naar een andere locatie verplaatst voor een mooi shot kun je met één druk op de ‘follow‘-knop zorgen dat de drone ‘gewoon’ achter de controller aanvliegt.

GoPro

De drie-assige camerasteun is in samenwerking met GoPro gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je de GoPro vanaf de afstandsbediening van de drone kunt bedienen. Op deze manier hoef je niet alle (overbodige) minuten te filmen en kun je het beeldmateriaal strikt volgens jouw storyboard schieten. Scheelt weer tijdens het editen. En om te voorkomen dat de GoPro tijdens een lange vlucht opeens uitvalt, laadt de drone het kleine beeldenwonder nog op ook.

Vliegduur

Klinkt allemaal vet, maar het blijft een drone zoals alle anderen als het om vliegduur gaat. Op een accu is het mogelijk om twintig minuten te vliegen. Dat is zeker niet slecht wanneer je bedenkt dat het een complete 1GHz-computer moet voeden en je het vergelijkt met de vliegduur van andere drones, maar echt lang is het niet.

Prijzen

De drone gaat 29 mei in de verkoop. Voor ongeveer negenhonderdvijftig euro is-ie van jou. Als je de speciaal voor GoPro ontwikkelde steun erbij wilt hebben ben je ongeveer vierhonderd euro extra kwijt.

Reageer op artikel:
In je uppie professionele drone-shots maken was nog nooit zo easy
Sluiten