Daniel Koster
Daniel Koster Tech 6 apr 2016

In Jip en Janneke taal uitgelegd hoe WhatsApp al je gegevens vanaf nu versleutelt

WhatsApp is lekker bezig. Zo kwam er laatst nog een update uit waarmee je woorden cursief, dikgedrukt en doorgehaald maken. Maar daar blijft het niet bij. Vanaf dinsdagavond 5 april versleutelt WhatsApp namelijk alle soorten communicatie in zijn applicatie. Dit gaat in zijn werking door middel van end-to-end encryptie. Wij leggen je in simpele taal uit wat dat inhoudt!

Hoe WhatsApp door middel van end-to-end encryptie je gegevens versleutelt

Het belangrijkste om te weten is dat jij (bijna) niets hoeft te doen voor deze end-to-end encryptie. Het enige dat je wél moet doen is de nieuwste update van de app te downloaden. Dat lukt je vast nog wel! Maar wat houdt dat nou in, die end-to-end encryptie? Het idee is dat enkel de ontvanger van een bepaald bericht de sleutel heeft om dat bericht te ontcijferen. Je kunt dit zien als een uniek slot waar enkel de verzender en de ontvanger de sleutel van hebben. Enkel de ontvanger en de zender kunnen het slot openmaken. Dat geldt niet alleen voor persoonlijke gesprekken, maar ook voor groepsgesprekken. Andere mensen (zoals hackers, overheden, bedrijven en zelfs WhatsApp zelf) hebben die sleutel niet en daarom is het niet mogelijk voor hen om mee te lezen met je berichten. Het gaat niet alleen om berichten trouwens, maar ook om foto’s, video’s en audioberichten bijvoorbeeld!

Zonder zorgen informatie delen

Met de nieuwe update van WhatsApp kun je dus vrijuit met anderen spreken. Oké, honderd procent zeker ben je nooit dat niemand met je gesprekken meeleest. Maar volgens WhatsApp is het nu voor andere mensen onmogelijk om mee te lezen met jouw gesprekken, foto’s, video’s en meer. Dat is toch een hele ontwikkeling. De update is voor allerlei besturingssystemen, zoals Windows, iOS, Android, Nokia’s Symbian en Blackberry’s besturingssystemen uitgerold. Het is dus aan te raden om de update van WhatsApp zo spoedig mogelijk te downloaden! Wil je de technische details van de end-to-end encryptie van WhatsApp trouwens checken? Dat kan hier!

Reageer op artikel:
In Jip en Janneke taal uitgelegd hoe WhatsApp al je gegevens vanaf nu versleutelt
Sluiten